50 tonna élelmiszeripari hulladékot akartak eladni budapesti pékségeknek és cukrászdáknak

Egy cukrászatok, pékségek ellátására szakosodott, budapesti vállalkozásnál összesen 53 tonna lejárt szavatossági idejű, jelöletlen, szabálytalanul tárolt termék megsemmisítését rendelte el a Pest Megyei Kormányhivatal.

A céget pedig arra kötelezték, hogy minden 2015-ben gyártott poralapú termékét hívja vissza, mivel nem biztosított a termékek nyomon követhetősége, így nem zárható ki, hogy összetevőként lejárt szavatosságú alapanyagot használtak fel.

A lejárt szavatosságú alapanyagok között szerepeltek növényi zsírok, kakaópor, fagyasztott gyümölcsök. 

Volt közöttük olyan adalékanyag is, amely még 2004-ben lejárt a minőségmegőrzési ideje.

A cég meghamisította az általa gyártott diótöltelék, dejós diótöltelék nevű termékeket, ugyanis a megnevezésben szereplő dió helyettesítésére szóját, kölest, búzacsírát és napraforgót használt. A 44 százalékos diótartalommal jelölt termékükhöz mindössze 24 százalék diót használtak fel, valamint máktöltelék terméküket is szójával és kölessel hígították. A felhasznált jelöletlen szója allergén összetevőjű volt, ezért az érzékenyek számára egészségügyi problémákat, allergiás tüneteket okozhatott.

A Pest Megyei Kormányhivatal szerint a hamisított termékek pékségekhez, cukrászatokhoz jutottak el a nagykereskedéseken keresztül. A cég a hatósági kötelezés ellenére nem megfelelően tájékoztatta kereskedelmi partnereit, és késlekedve bocsátotta a hatóság rendelkezésére a szükséges adatokat az ellenőrzéskor. (MTI)