Hegedűs Loránt fegyelmit kapott a református egyháztól

2015 október 29., csütörtök 9:30
79

2013. november 3-án a Szabadság téren, a Hazatérés Templomának nevezett épületnél avatták fel főleg a Jobbik szimpatizánsai Horthy Miklós mellszobrát. Az avatáson Hegedűs Loránt lelkész, korábbi MIÉP-es képviselő is tartott egy istentiszteletet, ezzel volt gondja az egyháznak. Mármint nem azzal a ténnyel, hogy Hegedűs református istentiszteletet tartott egy Horthy-szobor avatásán, hanem az istentisztelettel magával.

Tiszáninneni Református Egyházkerület Bírósága október 20-án az elsőfokú ítéletet helyben hagyva úgy indokolt, hogy a lelkész a két évvel ezelőtti istentiszteleten olyat tett, ami

„az evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe ütközik, vagy a viselt egyházi tisztség tekintélyét sérti, az egyház hitelét rontja, és a tisztségéhez szükséges bizalmat megingatja”.

Az elsőfofú ítélet szerint Hegedűs az istentiszteleten

  • „felkészületlen volt;
  • a lectio és textus alapján elhangzott igehirdetés biblikus üzenete nem volt felfedezhető az igehirdetésben;
  • az igehirdetés az igehirdető egyéni céljait szolgálta;
  • az igehirdető panaszlott a lectio üzenetét és a textusban megfogalmazott mondandóját saját céljainak és szándékának rendelte alá;
  • az igehirdetés során elmaradt azoknak a bibliai és teológiai elemeknek az érvényre juttatása, amely alapján az igehirdetést a hallgató gyülekezeti tag számára vigasztaló üzenet közvetítése történhet meg Isten Krisztusban felkínált egész emberi életünket megújító szabadítására nézve;
  • a panaszlott miközben az igehirdetésben értékítéletet alkotott, nem fordított kellő figyelmet az ige tartalmára, sőt, elhanyagolta a textus és a lectio alapvető üzenetét.”

Hegedűs és jogi képviselője ezt az elsőfokú határozatot támadta meg eredménytelenül, ez vezetett a mostani eljáráshoz. (átlátszó.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt