Hegedűs Loránt fegyelmit kapott a református egyháztól

POLITIKA
2015 október 29., 09:30
comments 79

2013. november 3-án a Szabadság téren, a Hazatérés Templomának nevezett épületnél avatták fel főleg a Jobbik szimpatizánsai Horthy Miklós mellszobrát. Az avatáson Hegedűs Loránt lelkész, korábbi MIÉP-es képviselő is tartott egy istentiszteletet, ezzel volt gondja az egyháznak. Mármint nem azzal a ténnyel, hogy Hegedűs református istentiszteletet tartott egy Horthy-szobor avatásán, hanem az istentisztelettel magával.

Tiszáninneni Református Egyházkerület Bírósága október 20-án az elsőfokú ítéletet helyben hagyva úgy indokolt, hogy a lelkész a két évvel ezelőtti istentiszteleten olyat tett, ami

„az evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe ütközik, vagy a viselt egyházi tisztség tekintélyét sérti, az egyház hitelét rontja, és a tisztségéhez szükséges bizalmat megingatja”.

Az elsőfofú ítélet szerint Hegedűs az istentiszteleten

  • „felkészületlen volt;
  • a lectio és textus alapján elhangzott igehirdetés biblikus üzenete nem volt felfedezhető az igehirdetésben;
  • az igehirdetés az igehirdető egyéni céljait szolgálta;
  • az igehirdető panaszlott a lectio üzenetét és a textusban megfogalmazott mondandóját saját céljainak és szándékának rendelte alá;
  • az igehirdetés során elmaradt azoknak a bibliai és teológiai elemeknek az érvényre juttatása, amely alapján az igehirdetést a hallgató gyülekezeti tag számára vigasztaló üzenet közvetítése történhet meg Isten Krisztusban felkínált egész emberi életünket megújító szabadítására nézve;
  • a panaszlott miközben az igehirdetésben értékítéletet alkotott, nem fordított kellő figyelmet az ige tartalmára, sőt, elhanyagolta a textus és a lectio alapvető üzenetét.”

Hegedűs és jogi képviselője ezt az elsőfokú határozatot támadta meg eredménytelenül, ez vezetett a mostani eljáráshoz. (átlátszó.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.