Megvan, kik tehetnek ajánlatot az állam OTP-részvényeire

gazdaság
2015 október 29., 10:15

Az Equilor ma részvényaukciót szervez, amiben várhatóan értékesíti az magyar állam által birtokolt OTP-törzsrészvényeket. Éppen ezért az OTP csütörtökön reggel kérte is a Budapesti Értéktőzsde vezetőségét, hogy függesszék fel a bank törzsrészvényeinek kereskedését, mert az aukció befolyásolhatja az árfolyamot.

Csütörtökön reggel kiderült az is, kik vehetnek részt az aukcióban. ők:

  1. CIB Bank Zrt. 
  2. Concorde Értékpapír Zrt. 
  3. ERSTE Befektetési Zrt. 
  4. Equilor Befektetési Zrt. 
  5. IPOPEMA Securities S.A. 
  6. KBC Securities Magyarországi Fióktelepe 
  7. Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. 
  8. MKB Bank Zrt. 
  9. OTP Bank Nyrt. 
  10. Raiffeisen Bank Zrt. 
  11. Random Capital Zrt. 
  12. Solar Capital Markets Zrt. 
  13. Unicredit Bank Hungary Zrt.

Ezek azok a tőzsdei szereplők, akik csütörtökön reggel 8:45-ig küldtek egy erről szóló nyilatkozatot az Equilornak.

AZ aukció során várhatóan a Magyar Nemzeti vagyonkezelő 14 millió részvényét értékesítik. Ez piaci árfolyamon közel 80 milliárd forintot ér, és 5 százalékos tulajdonrészt jelent az OTP Nyrt-ben.

Az aukcióban nincs meghatározva minimális ár, tehát az ajánlattevők bármilyen ajánlatot tehetnek, ezután dönt majd arról az MNV, hogy mennyi részvényt ad el és mennyiért.

Hogy az állam miért száll ki az OTP-ből, az egyelőre nem derült ki, a Portfolio kérdéseire egyelőre nem érkezett válasz az MNV-től sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.