Roma rendőrt tüntetett ki Erzsébet királynő

külföld
2015 október 31., 10:11
comments 234

II. Erzsébet brit királynő a Brit Birodalom Rendje kitüntetést adományozta Petr Torák rendőrnek a cigány közösségért végzett munkájáért. Torák a Roma Sajtóközpont híre szerint az első és jó eséllyel egyetlen kelet-európai roma, aki rendőrként dolgozik Nagy-Britanniában.

1999-ben jött el családjával szülőhelyéről, az az észak-csehországi Liberec-t. Elmondása szerint az akkori neonáci támadások miatt döntött úgy, hogy kivándorol.

Jelenleg a Londontól 120 km-re északra fekvő Peterboroughban rendőrködik.

photo_camera Torák és a kitüntetése (Forrás: Roma Sajtóközpont
)

A Peterboroughban élő romák jelentős része Szlovákiából vagy Csehországból érkezett, ezért a helyi rendőrök mindig nagy hasznát veszik a romákat érintő ügyekben Torák segítségét, aki gyakran tolmácsol is. Munkaidején kívül pedig több olyan projektben is részt vesz, ami a helyi cigányságot igyekszik segíteni.

„Nagyon hálás vagyok Angliának, hogy itt élhetek és itt dolgozhatok”

– mondta Torák a cseh közszolgálati rádiónak.

A rendőr egy korábbi interjújában arról beszélt, hogy Nagy-Britannia főleg abban különbözik Kelet-Európától, hogy előbbiben a cselekedeteik alapján ítélik meg az embereket, nem valamilyen velük született tulajdonság, például a bőrszín alapján.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.