A szavazatok felének feldolgozása után magabiztosan vezet Erdogan pártja

külföld
2015 november 01., 15:18

Törökországban magyar idő szerint délután háromkor zárták az urnákat, jelenleg a szavazatok feldolgozása zajlik. 

Egyelőre a szavazatok közel felét dolgozták fel, e szerint nagyon magabiztosan vezet Recep Tayyip Erdogan elnök pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), 53,2 százalékot szereztek meg, míg a legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) 20,7 százalékot kapott. 

A kurdokat képviselő, de a nagyvárosokban élő liberálisok számára is vonzó Népi Demokrata Párt és a nacionalista Nemzeti Akció Párt is nagyon közel mozog a tíz százalékos parlamenti küszöbhöz. 

Az nem is volt kérdés, hogy az AKP nyer-e vasárnap, ők nyertek a pár hónapja lezajlott választásokon is. A tét az, hogy képesek lesznek-e egyedül kormányt alakítani, vagy pedig koalícióra kényszerülnek majd. 

A török választásról és az országban zajló belpolitikai válságról pár napja részletesebben is írtunk. (BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.