Hivatalos felvigyázó figyeli a fajgyűlölő megnyilvánulásokat az orosz focivébén

Nem teljesen világos, hogy fogjuk magyarul hívni, de lesz egy hivatalos, az orosz Labdarúgó Szövetség által kijelölt ember, aki a rasszista megnyilvánulásokat fogja figyelni a 2018-as nemzetközi tornán.

Az oroszok szövetség ezzel valószínűleg elejét akarja venni azoknak az aggodalmaknak, amelyek nem alaptalanok: az elmúlt két szezonben összesen több mint száz rasszista incidens történt az orosz pályákon.

De korábban is olyan híres játékosokat aláztak meg, mint Roberto Carlost, akinek 2011-ben dobtak banánt a pályára szurkolók, vagy a Zenitben játsszó Hulkot a csapat saját szurkolói. De ismert a 2013-as Yaya Touré esete is, aki miatt konkrétan több nyugati játékos bojkottal fenyegetett.

A hírről a New York Times számolt be. A Quartz gyűjtéséből az is kiderül, meglehetősen nehéz dolga lesz az utóbbi években már az orosz bajnokságban március óta működő intézménynek, hogy komolyan is vegyék: az eddigi orosz nyilatkozatok ugyanis mindig tagadták, hogy az orosz szurkolók között - akikkel tele lesznek a lelátók a vébén - rasszisták lennének. 

A legjobban talán Alekszej Szemrtyin, volt csapatkapitány BBC-nek mondott szavai jelzik a hivatalos orosz hozzáállást a problémához:

"Oroszországban nincs rasszizmus, hiszen az nem is létezik."  

(QZ)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.