Két, egymástól látszólag független hír, ami vad összeesküvés elméleteket indított a szerkesztőségben

káosz
2015 november 04., 07:15
comments 27

Ha hírszerző lennék, már a fülemen csorogna ki az adrenalin.

Szóval.

A Blikkben megjelent egy hosszabb cikk arról, hogy egy papírkereskedelemmel foglalkozó magyar cég adott kölcsön milliárdokat a Berlusconi család érdekeltségébe tartozó offshore cégnek pár évvel ezelőtt.

A magyar cég főnökét, az FBI körözi. A cég székhelye, egy budai villa pedig egy cégen keresztül egy bizonyos Knopp Andráshoz köthető, aki Dimitrij Firtas ukrán milliárdos cégének volt vezetője.

A Blikk azon spekulál, hogy Firtasék üzletelni akartak Berlusconival, és ezt az üzletet megalapozandó utalták el a "kölcsönt", amit szerintük sosem fizettek vissza, és amit a magyar hitelező nem is követelt.

Most biztos van önök között, aki csak legyint erre, hogy "Ugyan, a Blikk", de tévednek. Senki sem megy bele egy ilyen sztoriba anélkül, hogy lennének bizonyítékai.

Ehhez egyáltalán nem kapcsolódva van egy cikk a Magyar Nemzetben, ami egy Policy Impact Communications nevű amerikai cégről szól.

Ők elvileg a magyar kommunikációs piacon akarnak aratni, állami tendereken is indulnának, akár a Századvég ellenében. Ezt mondjuk bárki mondhatja, meg persze el is indulhat, csak nyerni nem feltétlen fog.

A Policy Impactről szóló hír két dolog miatt érdekes.

A Nemzetben azt írják, hogy ők a "Magyar–Amerikai Intézet" nevű társaság közreműködése nyomán kerültek Magyarországra. Róluk, mármint erről a korábban ismeretlen Intézetről nyáron írtunk először.

Akkor a BuzzFeed-en jelent meg egy poszt arról, hogy más politikusokkal együtt jobbikos képviselőt vinnének Washingtonba, hogy ott amerikai döntéshozókkal tárgyaljanak. A BuzzFeed nem volt elragadtatva attól, hogy a szerintük antiszemita párt képviselőit bárki Amerikába vinné.

Végül egy fideszes és egy jobbikos ment Washingtonba, a meghívott MSZP-s lemondta az utat. Akik kint voltak, azok most nagyon szépeket mondtak az utat szervező Magyar–Amerikai Intézetről.

Nem csak ők, a Magyar Nemzet szerint a tegnapi eseményen a Külügyminisztérium Észak-Amerika főosztályának vezetője is méltatta az Intézetet.

Közben erről az Magyar–Amerikai Intézetről továbbra sem lehet tudni nagyon sokat, azon túl, hogy egy bizonyos amerikás magyar mormon üzletember, Szamosfalvi József a vezetője.

Az Index korábban diplomáciai forrásokra hivatkozva "jószándékú kezdők"-nek nevezte a társaságot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.