Brit tudósok szerint nem feltétlenül egészséges napokon át bedrogozva szexelni több partnerrel

TUDOMÁNY
2015 november 05., 10:07
comments 116

Úttörő kutatást publikált négy brit kutató a neves orvosi szaklapban, a British Medical Journalban

"Mi az a chemsex, és miért fontos?"

címen. Haladjunk sorjában.

Chemsexnek azt a gyakorlatot hívják, amikor több, jellemzően homoszexuális férfi rengeteg drogot, jellemzően mephedront vagy metamfetamint - vagyis stimulánst - fogyaszt GHB-val vagy GBL-lel - vagyis depreszánsokkal - azért, hogy így feldobódva és gátlásaiktól megszabadulva napokig tartó orgiába fogjanak.

A jelenség elterjedtségéről egyelőre nincsenek kiterjedt kutatások, a brit belügyminisztérium legfrissebb, 2014-es adatai is csak általában szólnak a drogfogyasztásról, nincs külön kategorizálva a szexuális célú droghasználat. Így kiindulásként az önbevallásos módszerrel készülő "Európai Férfiak-akik-férfiakkal-szexelnek Internetes Felmérés" (EMIS) adataiból indultak ki. A felmérésben három brit városból 1142-en válaszoltak:

ötödük számolt be arról, hogy az elmúlt öt évben legalább egyszer chemsexelt;

tizedük az elmúlt négy hétben is chemsexelt.

Ez alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a chemsex egyelőre az azonos neműekkel szexelő férfiak kisebbségére jellemző, de ettől a veszélyek nem kisebbek, melyek felmérését külön is nehezíti, hogy

a bedrogozva azonos neműekkel orgiázók nem feltétlenül kérnek orvosi segítséget, tartva a droghasználatuk és szexuális szokásaik miatti megalázástól.

Pedig segítségre szükségük is lehet. A kutatók megállapításai szerint

nem annyira egészséges napokon át, bedrogozva, alvás nélkül szexelni.

Egyrészt a használt szerek miatt: a mefedron és a kristály komoly pszichikai függőséget okozhat, a GHB és a GBL pedig akár tévképzeteket is. Az pedig, hogy a chemsexelők gyakran napokig nem alszanak, önmagában is komoly terhelés a szervezetnek.

Járulékos kockázatot jelent, hogy az önfeledt szex közben a gátlásaiktól szabadulók nem figyelnek oda a védekezésre, így szabadon terjedhetnek a nemi úton terjedő fertőzések, amit csak fokoz, hogy az ilyen orgiákon rendszerint több partnerrel is szexelnek.

A négy kutató szerint a chemsex és a járulékos halálozások ügye prioritás kéne legyen a közegézségügyben, első lépésként adatokat kéne gyűjteni, mert ezek hiányában nehéz megfelelő tanácsokat adni a chemsexelőknek. (Via British Medical Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.