Erdogan Magyarországra jön

2015 november 5., csütörtök 9:16
100

2016-ban lesz a 450 éves évfordulója Szigetvár ostromának, ami nemcsak magyar részről, Zrínyi Miklós gróf és katonáinak bátorsága és önfeláldozása miatt fontos évforduló, de török részről is. A törököknek azért rendkívül fontos a szigetvári ostrom, mert itt halt meg az Oszmán Birodalom történetének legfontosabb uralkodója, I. Nagy Szulejmán.

Az évforduló alkalmából hívta meg Magyarországra Szigetvár polgármestere Recep Tayyip Erdogan török elnököt, és Zrínyi horvát származása miatt Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnököt.

A Figyelő úgy értesült, hogy mindketten örömmel elfogadták a meghívást.

Erdogan esetében ez nem is meglepő, az elnök komoly nosztaligiával tekint vissza a szulejmáni időkre, a szultánt tartja legnagyobb politikai példaképének is. Éppen ezért Törökország hónapok óta együttműködik magyar régészekkel, és kutatásokat finanszíroz Szigetvár környékén, hogy 2016-ra sikerüljön megtalálni az a zarándokhelyet, ami Szulejmán halálos ágya felett létesült, és egyes források szerint ide ásták el a szultán szívét is. Erre 120 ezer eurós nemzetközi támogatást is biztosított a török kormány.

Vass Péter polgármester Áder Jánost is meghívta az évfordulón rendezett megemlékezésre, de a köztársasági elnök munkatársán keresztül egyelőre csak annyit közölt, hogy elmegy, ha méltó ünnepséget szervez a város.

Szigetvár gazdálkodása körül azonban komoly problémák lehetnek, a kormány ugyanis nem engedélyezte, hogy a város megújíthassa egyik kölcsönét, ami egy gyógyfürdő építésére vettek fel, és a Figyelő szerint rendben is fizetnek. A városnak más, sürgős adóssága is van, így komoly gond is lehet a kormányzati vétóból.

Szigetvár más fejlesztésektől is elesett, a beígérthez képest kevesebb támogatást kapott, nem épül meg Szigetvárig az M60-as autópálya és a 67-es utat sem hosszabbítják meg a városig. Szigetvár polgármestere ugyan az ellenzéki pártok által támogatott, független Vass Péter, de a kerület parlamenti képviselője a fideszes Tiffán Zsolt, aki a baranyai Fideszben befolyásos embernek számított. Most azonban a Figyelő szerint Tiffán hatalma megcsappant, és elképzelhető, hogy a kormányzatból neki akarnak üzenni Szigetvár szívatásán keresztül.

Vass ugyanakkor azt mondta a Figyelőnek, hogy a Belügyminisztérium egyik illetékesétől azt hallotta, csak félreértés történt, a hitel megújítását engedélyezni fogják a városnak. A polgármester szerint a vétó azért is érthetetlen lenne, mert nem új hitel felvételéről van szó, hanem egy régi meghosszabbításáról, ami a kormánynak nem kerülne egy forintjába sem.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt