Galandféreg-rákba halt bele egy HIV-fertőzött kolumbiai

Egészségügy
2015 november 05., 10:06
comments 73

?????

- nagyjából ez jut az ember eszébe a fenti címet olvasva, pedig a történteket tényleg ez a cím foglalja össze. 2013-ban jelentkezett orvosi kezelésre egy 41 éves kolumbiai férfi, majd az ügyéből nemzetközi orvoscsoportok vitatémája lett.

A HIV-fertőzött férfit rákkal diagnosztizálták, és a röntgenfelvételeken látszottak is a daganatok a beteg tüdejében, májában és testének más pontjain. Első ránézésre ezek szokványos daganatok voltak, viszont a tumorokban lévő sejtekről közelebbi vizsgálat után látszott, hogy nem emberiek, annál sokkal kisebbek.

Az orvosok rengeteget vitáztak azon, hogy pontosan mi lehet a férfi baja, voltak, akik újfajta, zsugorodó rákra gyanakodtak, mások újfajta fertőzésre.

Mostanra a férfi meghalt, de kiderült az is, mi volt baja.

A HIV-vírus miatt legyengült immunrendszere nem tudta eredményesen felvenni a harcot a férfi beleibe bejutó galandférgekkel szemben. A férgek így folyamatosan szaporodtak a beteg testében. A kolumbiai HIV-fertőzöttben olyan fajta galandféreg tenyészett, ami egész életét képes egyetlen gazdatestben leélni, és rengeteg petét rak.

Az első meghatározások szerint a betegben lévő férgekben alakult ki a rák, de a BBC most már azt írja, hogy valószínűleg az egyik pete áttörhetett a bélfalon, és az alakult daganattá.

Az orvosok szerint a folyamatosan szaporodó férgek csoportjai lényegében pont olyan jellemzőkkel bírtak, mint az átlagos daganatok, hiszen egyre csak növekedtek, megállíthatatlanul.

Az orvosok szerint az ilyen galandféreg-rák ritka, de minden bizonnyal sok olyan eset van, amit nem sikerül megfelelően diagnosztizálni. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.