Egy új kutatás szerint az ateista gyerekek nagylelkűbbek és jószívűbbek vallásos társaiknál

Bár a Pew Research legfrissebb felmérése szerint a felnövekvő amerikai generáció kevésbé vallásos a korábbiaknál, az Egyesült Államok még mindig az egyik legvallásosabb ország, ahol a lakosság 53 százaléka szerint

aki nem hisz Istenben, nem is lehet erkölcsös.

Egy nemzetközi kutatócsoport friss tanulmánya rácáfolni látszik a tételre: a Current Biology című szaklapban megjelent kutatások eredményei szerint az ateista, világias környezetben nevelkedő gyerekek

nagylelkűbbek és jószívűbbek

vallásos közegben nevelkedő társaiknál. A kutatók szerint minél tovább él egy gyerek vallásos környezetben, annál szigorúbb világi környezetben nevelkedő társainál.

A kutatók egyszerű kísérletet végeztek: a vizsgált gyerekeknek matricákat kellett megosztaniuk velük azonos iskolába járó, azonos etnikai csoportba tartozó, ismeretlen társukkal.

A kutatók külön kiemelték az azonos etnikai hátteret, hogy ilyen előítéletek ne befolyásolhassák a kísérlet eredményét.

A teszteken az ateista gyerekek bizonyultak adakozóbbnak.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy a gyerekek hogyan ítélik meg azt, ha egy másik kárt okoz nekik, és milyen büntetést tartanak indokoltnak. A vallásos gyerekek általábban gonoszabbnak és büntetésre méltóbbnak ítélték mások cselekedeteit az ateistáknál. Megállapításaik szerint a vallásos gyerekek ítélkezőbbek és kevésbé emberbarátok.

A kutatásban 1200 amerikai, kanadai, jordán, török, dél-afrikai és kínai gyermek vett részt. (Via The Oregonian. Címlapkép: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.