Ötven embert tartóztattak le a londoni Million Mask Marchon

Tbg
külföld
2015 november 06., 07:35
comments 144

Több ezren vettek részt Londonban az Anonymus csoport által szervezett Million Mask Marchon csütörtökön. 

Az eleinte békésnek indult demonstráció a rendőrökkel való összecsapásba torkollott, ötven embert letartóztattak, három rendőr megsérült, egy rendőrautót felgyújtottak, egy fotóst pedig elgázolt egy Aston Martin.

A megmozdulás a Trafalgar téren kezdődött, békésen tüntettek az emberek a kormány megszorításai és a vagyoni egyenlőtlenségek ellen, de a vonuló tömegből kiszakadó kisebb csoportok garázdálkodni kezdtek, füstbombákat és tüzijátékokat eregettek a rendőrök felé.

Egy rendőrautót maszkos tüntetők gyújtottak fel a St James utcában, miután betörték a szélvédőjét és fáklyákat dobáltak be. Egy másik incidensben egy fotóst ütött el egy Astom Martin, amit tüntetők vettek körbe, ám a sofőr elhajtott.

A Buckingham palotánál a lovasrendőröket támadták meg a demonstrálók tűzijátékokkal, az egyik ló megsérült, írja a Telegraph. A garázdák tipikusan Guy Fawkes-maszkokat viseltek, hogy elfedjék kilétüket.

A Parliament térnél ezrek sorakoztak fel a rendőrkordon előtt. "A megoldás: forradalom", "Kié az utca? a miénk!" kiabálták.

A demonstrációt Londonban és világszerte a névtelen tagokból álló, rendszerkritikus Anonymus csoport szervezte, ahogy már évek óta teszi. Budapesten két évvel ezelőtt volt hasonló, ám az utóbbi években nem volt ilyen tüntetés. 

photo_camera AFP PHOTO / JACK TAYLOR

Az Anonymus a demonstrációt "a polgári jogok csorbítása", az "állami megfigyelés növekvő mértéke" ellen, illetve azért szervezte, mert szerintük a kormányok semmibe veszik a szegényeket, a betegeket és az időseket. 

(Fenti fotó: AFP PHOTO / JACK TAYLOR)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.