Vegyi fegyvert vetett be az ISIS augusztusban Aleppónál

külföld
2015 november 06., 06:33
comments 46

Kiszivárgott a vegyi fegyverek tilalmát ellenőrző nemzetközi szervezet, az OPCW október végén elkészült jelentése, amely szerint

augusztus 21-én minden bizonnyal mustárgáz okozta egy csecsemő halálát Aleppótól északra, Marea városában.

Az OPCW jelentése nem említi az ISIS-t, de augusztus 21-én Marea környékén az ISIS és a szíriai lázadók között voltak összecsapások. Egy diplomáciai forrás szerint így most csak az a kérdés, hogy honnan szerzett mustárgázt az ISIS:

saját maga képes az előállítására, vagy a szíriai hadsereg készleteit szerezte meg?

Az OPCW 2014 óta végez ellenőrzéseket Szíriában, amióta Bassár el-Aszad rezsime beleegyezett vegyifegyver-készletei megsemmisítésébe. A megállapodás szerint a rezsim hadseregének 18 hónappal ezelőtt minden vegyi fegyverét át kellett adnia a nemzetközi ellenőröknek.

Az OPCW jelentését egyelőre csak szűk körben ismertették, hivatalosan november közepén nyújtják be az ENSZ főtitkárának, és csak azután hozzák nyilvánosságra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.