Pakisztán nem fogad vissza több migránst az EU-ból

külföld
2015 november 07., 14:22
comments 232

Az uniós országok „visszaéléseire” hivatkozva Pakisztán bejelentette, hogy felfüggeszti azt az egyezményt, amiben kötelezettséget vállalt az Európai Unióba a területéről érkező illegális bevándorlók visszafogadására.

A helyi média szerint Csaudri Niszár Ali Hán belügyminiszter pénteken este jelentette be az egyezmény felfüggesztését Nagy-Britannia kivételével az összes uniós tagállamra vonatkozóan.

Hán a pakisztáni állami rádió szerint ezt azzal indokolta, hogy a nyugati országok nem tartják be az előírt ügymenetet a visszatoloncolásokra vonatkozóan, és szerinte a pakisztáni hatóságok megerősítése nélkül próbálnak visszaküldeni embereket a közép-ázsiai országba.

Külön nehezményezte, hogy az utóbbi hónapokban a pakisztániakat egyre gyakrabban megfelelő bizonyítékok nélkül terroristának minősítik, és erre hivatkozva hazatoloncolják. A belügyminiszter szerint csak tavaly 90 ezer embert küldtek vissza Pakisztánba.

Az Európai Bizottság egy szóvivője és az Európai Külügyi Szolgálat egy iszlámábádi munkatársa szerint sem kaptak még hivatalos tájékoztatást a pakisztáni lépésről.

Pakisztán és az EU 2010-ben kötötte meg a kérdéses megállapodást, aminek értelmében Iszlámábád köteles visszafogadni az EU-ba illegálisan érkezett állampolgárait, és azokat, akik Pakisztán területén keresztül jutottak el illegálisan az EU-ba.

Csütörtökön Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője még arról beszélt, hogy „nagyon pozitív jelek↑ érkeztek a pakisztáni hatóságoktól arra az uniós javaslatra, hogy a jövőben megkönnyítsék a pakisztániak kitoloncolását az EU-ból.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerint a pakisztániak az uniós menedékkérők 7. legnagyobb csoportját adják. 2014 második negyedéve és 2015 második negyedéve között összesen 25 395-en folyamodtak menedékjogért az EU területén, az első körben pozitívan elbírált kérelmek aránya 28 százalék volt.

Korábban a Pakisztánnal szomszédos Afganisztán vezetői is arról beszéltek, hogy nem fogadják vissza az EU-ból kitoloncolt állampolgáraikat, később azonban visszakoztak, és közölték, hogy eleget tesznek nemzetközi jogi kötelezettségeiknek. (MTI/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.