Irán a tűzvonalba küldi az afgán menekülteket

külföld
2015 november 08., 20:09
comments 190

Az orosz légierő mellett iráni szárazföldi egységek is támogatják a szír kormányerők októberben indult offenzíváját, hogy területeket foglaljanak vissza a lázadóktól. Az iráni hadsereg ehhez nem csak a libanoni Hezbollah nevű fegyveres síita szervezetet fegyverezte fel, hanem oda küldte az afgán menekültekből felépített hadosztályát, a Fatemiount is.

photo_camera A szír kormányerők katonái Aleppo környékén - Fotó: AFP/George Ourfalian

Az afgán légiókat főleg Meshed és Qom városából toborozzák, ahol a legtöbb menekült él. Meshed Irán második legnagyobb városa, alig pár kilométerre az afgán határtól. A Fatemiounhoz csatlakozó menekülteknek havi fizetést, a családtagjaiknak pedig tartózkodási engedélyt ígérnek.

Az sem akadály, ha valaki még nem nagykorú, a 18 éven aluli afgán fiúknak csak igazolást kell vinniük arról, hogy a szüleik elengedik őket háborúzni. Tudnak olyan esetről is, amikor egy 16 éves afgán srác halt meg Szíriában.

Iránban hivatalosan 1 millió regisztrált afgán menekült él, de az illegálisan ott tartózkodók száma akár a 2 milliót is elérheti.

photo_camera Fotó: AFP/George Ourfalian

A Fatemioun Brigádot 2011-ben, a szíriai polgárháború kitörése után állították fel Iránban. Főleg olyan afgánok csatlakoztak hozzá, akik már a 2001-es amerikai invázió előtt is együttműködtek Iránnal. Azt nem tudni, hogy pontosan hány tagja van, de az év elején az afgán egységet dandárból hadosztállyá alakították, amiből feltételezhető, hogy 10-12 ezer tagjuk lehet.

Az iráni állami hírügynökség májusban arról számolt be, hogy 200 afgán vesztette életét a szíriai harcokban. Arról nem tudni, hogy mennyivel ugrott meg az áldozatok száma, mióta Irán nyíltan segíti Aszad csapatait az ellenzéki csoportok elleni harcokban. Az egyre intenzívebb harcokban múlt hónapban az afgán hadosztály parancsnoka, Reza Khavari is életét vesztette.

Az iráni hadseregen belül az Fatemioun olyan értékesnek számít, hogy egy a héten nyilvánosságra került hangfelvételen maga Kasszem Szulejmani, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű egységének vezetője, ami a külföldi hadműveletekért és merényletekért felelős, méltatta az afgán hadosztály teljesítményét.

photo_camera Fotó: AFP/George Ourfalian

Mujtaba Jalali, az Iránban született afgán fotós a menekültek besorozását a legkiszolgáltatottabb emberek nettó kizsákmányolásának tartja. Szerinte Irán mások véráldozatával akarja megvívni ezt a háborút.

Jalali az iráni hírügynökség fotósaként részt vett egy Szíriában elesett afgán katona temetésén Meshedben, azonban a gépét elvették, őt pedig őrizetbe vették. Azóta ő is elmenekült Iránból, és Hollandiában kért menedékjogot. Azt mondja, hogy az iráni erők mellett harcoló afgánok nem vallási vagy politikai okokból mennek harcolni, hanem főleg a pénz miatt és azért, hogy néhány közszolgáltatás a családtagjaik számára is elérhető legyen.

Jalali hiába született már Iránban, az állampolgárságot sosem kapta meg. Így sokkal nehezebben tudta elintézni, hogy munkát vállalhasson az országban, hogy folytathassa a tanulmányait vagy egyszerűen csak nyisson magának egy bankszámlát.

A Guardiannak arról beszélt, hogy hetente 10-15 Szíriában elesett afgán holttestét temetik el Meshedben. 

(via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.