Kiment a nép közé a román elnök

Este a bukaresti Egyetem téren napok óta tüntető emberek közé kiment Klaus Iohannis román államfő, hogy meghallgassa a követeléseiket, javaslataikat és személyesen is szót váltson velük.

Bukarestben és az ország nagyvárosaiban kedden kezdődött tüntetéssorozat, a résztvevők a közélet megtisztulását, a kompromittálódott politikusok eltávolítását, a korrupció megfékezését követelik. A bukaresti tüntetők és az eseményeket kommentáló román újságírók a héten többször számon kérték, miért nem jelent meg választói között Klaus Iohannis államfő, az egyedüli olyan politikus, akinek a legitimitását a tiltakozók sem kérdőjelezték meg.

Az elnök ehelyett előbb az elnöki palotába invitálta a tüntetők küldötteit, majd mikor azok elutasították, hogy képviselőket válasszanak maguk közül, pénteken megígérte, hogy felkeresi őket. A hét végére a tüntetéssorozaton résztvevők száma a kezdeti több tízezerről néhány ezerre csökkent.

Klaus Iohannis kevesebb mint félórát töltött a téren, de a lökdösődést kivédeni próbáló testőrök és az operatőrök vastag gyűrűjében, a hátsó sorokból kiabálók hangzavara közepette nem sok lehetősége volt elmélyültebb eszmecserét folytatni a demonstrálókkal.

Közben a „Korrupció öl”, „Háromszázat, nem hatszázat (törvényhozót) akarunk”, „Szabadíts meg a tolvajoktól” skandálás hallatszott.

A televíziós közvetítésekben csak egyes mondatfoszlányok hallatszottak a beszélgetésekből. Iohannis az egyik tüntetőnek ezt mondta:

„Most már nem hajlok az előrehozott választásokra.”

Az államfő nem mondott beszédet, annak ellenére, hogy a többen azt skandálták, hogy adjanak neki hangosbeszélőt. Később Facebook-bejegyzésben összegezte az eseményt, miszerint sok „lázadást és reményt” látott a téren, és azt tanácsolta a jelenlévőknek, maradjanak aktív alakítói a közéletnek, mert csak összefogással tehetik olyanná Romániát, amilyennek mindannyian látni szeretnék.

Victor Ponta eddigi kormányfő szerdai lemondása után az államfő egyeztetéseket kezdett a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakításáról. A pártok a konzultációsorozat első fordulójában előre hozott választásokat, vagy szakértői kormányt javasoltak, de nem akarnak politikusokból álló kormányt, és senki sem nevezett meg kormányfőjelöltet. (MTI)