Az összes orosz atlétát eltiltaná a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) háromtagú vizsgáló bizottsága a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az Orosz Atlétikai Szövetség és az ország atlétáinak eltiltását javasolja.

A független testület azután alakult meg, hogy az ARD német televízió tavaly decemberben az orosz atléták szervezett doppingolásáról sugárzott dokumentumfilmet.

A Dick Pound korábbi WADA-elnök vezette bizottság több hónapos vizsgálódás után döntött úgy, hogy kéri az orosz szövetség eltiltását, illetve a moszkvai doppingellenes laboratórium akkreditációjának visszavonását, valamint - egyelőre meg nem nevezett - öt versenyzőre és öt edzőre örökös eltiltást javasol.

FABRICE COFFRINI / AFP

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. A vádak szerint összesen 1417 bizonyíték erejű mintát semmisítettek meg szándékosan. 

A jelentés szerint a 2012-es londoni olimpiát gyakorlatilag szabotálták az oroszok, bár számos sportolójukat kellett volna doppinggyanú miatt eltiltani, az orosz szövetség nem tett semmit. 

Állításuk szerint semmi okuk nincs azt gondolni, hogy az atlétika lenne az egyetlen érintett sport az országban. (MTI, Guardian)