Egész Oroszország kiakadt a Charlie Hebdora

2015 november 9., hétfő 6:15
347

Miután a francia lap a múlt héten karikatúrákat közölt az Egyiptomban lezuhant orosz gépről, az orosz közösségi oldalakon az „Én nem vagyok Charlie” hashtag lett a legnépszerűbb.

Charlie Hebdo a múlt heti számában két rajzot is közölt a katasztrófáról, az egyiken ahol a gép szétrobbant darabjaival együtt utasok potyogtak az égből, ez olvasható: 

„Az orosz légierő fokozza a légicsapásokat.”

<blockquote class="twitter-tweet" lang="en"><p lang="fr" dir="ltr">Moscou juge &quot;blasphèmatoires&quot; deux dessins de Charlie Hebdo sur le crash de l&#39;A321 <a href="https://t.co/CNjAyzWitk">https://t.co/CNjAyzWitk</a> <a href="https://t.co/g9kMEgkOn8">pic.twitter.com/g9kMEgkOn8</a></p>&mdash; BFMTV (@BFMTV) <a href="https://twitter.com/BFMTV/status/662605975082377216">November 6, 2015</a></blockquote> <script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Az utóbbi napokban a szerencsétlenségen röhögő karikatúrák vezető hírként szerepeltek az állami tévében, a Kozmolszkaja Pravda nevű lap pedig külön cikkben foglalkozott azzal, hogy a francia lap a rajzokkal most már minden erkölcsi határon túllépett.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője több mint 4000 lájkot kapott arra a posztjára, amiben feltétte a kérdést, hogy „Van még valaki, aki úgy érzi, hogy ő lenne Charlie?”, ami jól mutatja, hogy az oroszok mennyire kiakadtak. 

Az Airbus A321-es lezuhanása nemzeti katasztrófává vált Oroszországban. Vasárnap a szentpétervári Izsák-székesegyházban az áldozatok emlékére 224-szer kongatták meg a harangokat.

Ugyanakkor az oroszok brit szakértők nyilatkozatai ellenére továbbra is kétlik, hogy az utasszállítót terroristák robbantották volna fel. Vlagyimir Putyin szóvivője is hangsúlyozta, hogy hétvégén nem a bombáról szóló hírek miatt állították le az Egyiptomba tartó járatokat. (via Guardian)