Egész Oroszország kiakadt a Charlie Hebdora

külföld
2015 november 09., 07:15
comments 340

Miután a francia lap a múlt héten karikatúrákat közölt az Egyiptomban lezuhant orosz gépről, az orosz közösségi oldalakon az „Én nem vagyok Charlie” hashtag lett a legnépszerűbb.

Charlie Hebdo a múlt heti számában két rajzot is közölt a katasztrófáról, az egyiken ahol a gép szétrobbant darabjaival együtt utasok potyogtak az égből, ez olvasható: 

„Az orosz légierő fokozza a légicsapásokat.”


Az utóbbi napokban a szerencsétlenségen röhögő karikatúrák vezető hírként szerepeltek az állami tévében, a Kozmolszkaja Pravda nevű lap pedig külön cikkben foglalkozott azzal, hogy a francia lap a rajzokkal most már minden erkölcsi határon túllépett.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője több mint 4000 lájkot kapott arra a posztjára, amiben feltétte a kérdést, hogy „Van még valaki, aki úgy érzi, hogy ő lenne Charlie?”, ami jól mutatja, hogy az oroszok mennyire kiakadtak. 

Az Airbus A321-es lezuhanása nemzeti katasztrófává vált Oroszországban. Vasárnap a szentpétervári Izsák-székesegyházban az áldozatok emlékére 224-szer kongatták meg a harangokat.

Ugyanakkor az oroszok brit szakértők nyilatkozatai ellenére továbbra is kétlik, hogy az utasszállítót terroristák robbantották volna fel. Vlagyimir Putyin szóvivője is hangsúlyozta, hogy hétvégén nem a bombáról szóló hírek miatt állították le az Egyiptomba tartó járatokat. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.