Alkotmányossági kifogást emelt egy amerikai bíró az NSA adatgyűjtése ellen

Egy kaliforniai ügyvéd, J. J. Little panasza alapján alkotmányellenesnek nyilváníthatják az NSA tömeges adatgyűjtését. Little panasza alapján a Washington DC-i szövetségi bíróság bírója, Richard Leon arra utasította az NSA-t, hogy hagyjon fel Little kaliforniai ügyvédi irodájának lehallgatásával.

Leon maga is utalt az amerikai igazságügyi minisztérium körábbi állásfoglalására, amely szerint a tömeges adatgyűjtésből egyetlen személy adatainak gyűjtését kizárni műszaki szempontból nagyon nehéz, vagyis határozata alapján

a teljes titkos adatgyűjtési programot le kell állítani.

Leon megítélése szerint z Edward Snowden Moszkvába szökött amerikai informatikus által leleplezett, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán bevezetett gyakorlat alkotmányossági megítélése fontos, mert a műszaki fejlődés miatt a nemzetbiztonsági érdekek újból konfliktusba kerülhetnek a magánszféra sérthetetlenségének elvével.

Az NSA-nak november 29-én kell áttérnie a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozó metaadatok tömeges és válogatás nélküli gyűjtéséről a júniusban elfogadott Freedom-törvényben bevezetett gyakorlatra, amely szerint tömeges adatgyűjtés helyett csak indokolt esetben, célzottan, a külföldi hírszerzést felügyelő titkos szövetségi bíróság (Foreign Intelligence Surveillance Court, FISC) felhatalmazással folytathat megfigyelést, az adatokat pedig a kormányzat helyett a kommunikációs cégeknek kell majd tárolniuk, a gyakorlatuknak megfelelően, jellemzően másfél éven át. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.