A kanadai liberális szuperkormány épp most hagyta jóvá, hogy Montréal 8 milliárd liter szennyvizet öntsön a Szent Lőrinc-folyóba

Justin Trudeau, Kanada új liberális miniszterelnöke és kormány eddig leginkább azért került a hírekbe, mert a kormányában ugyanannyi nő van, mint amennyi férfi, és hogy a kabinetben mindenféle kisebbség képviselteti magát a muszlimoktól kezdve az inuitokon, a vakokon, a kerekesszékeseken és a melegeken át a kwakwaka'wakw származásúakig.

Ez a sokszínűség persze önmagában egyáltalán nem garancia a jó kormányzásra, és arra, hogy mindenki elégedett lesz a kabinet intézkedéseivel.

A Trudeau-kormány most meg is hozta első vitatott döntését: Catherine McKenna liberális környezetvédelmi miniszter engedélyezte Montréal város önkormányzatának, hogy

8 milliárd liter kezeletlen szennyvizet öntsön a Szent Lőrinc-folyóba.

Az önkormányzat szerint erre azért van szükség, hogy hely szabaduljon fel a város csatornarendszerében, és így a város hozzá tudjon kezdeni egy csomó sürgős karbantartási munkálathoz. A város érvei szerint, minél hamarabb leeresztik a szennyvizet, annál nagyobb eséllyel előzik meg, hogy az véletlenül szabaduljon a folyóba a város egyre romló minőségű csatornarendszeréből.

A környezetvédelmi miniszter telefonon nyilatkozott riportereknek a döntésről. Azért csak telefonon, mert épp Párizsban van az ENSZ klímacsúcsán. McKenna azt mondta, sajnálja, de  a helyzeten nem lehet varázsütéssel segíteni, és nincs más megoldás a leeresztésen kívül. A dolog persze messze áll az ideálistól, de Montréalnak haladéktalanul szüksége van erre.

A szennyvíz leeresztésének engedélyezését az előző kormánytól is kérte a város, de Steven Harper konzervatív kormánya folyamatosan elhalasztotta a döntést.

A szennyvíz leengedése ellen kanadai környezetvédők és a Szent Lőrinc-folyó ügyeiben érintett amerikai politikusok is tiltakoztak, és próbálták elérni a döntés elhalasztásét, de nem jártak sikerrel. A montréali polgármesternek 90 ezer aláírásos petíciót küldtek a környezetvédők.

A kanadai kormány szerint a leeresztés szigorúan ellenőrzött körülmények között zajlik majd, és átfogó tisztítási tervet kell készíteni, még mielőtt a leeresztés megtörténik. Erre december 5-ig van ideje az önkormányzatnak. Egy, a leeresztés ellenőrzésére felkért, független kanadai tudósbizottság szerint is jobb most, ellenőrzött körülmények között kiereszteni a szennyvizet, mint tovább várni és kockáztatni egy esetleges katasztrófát.

A Szent Lőrinc-folyó amúgy a Nagy-tavakat köti össze az Atlanti-óceánnal, és egy szakaszon ez képezi a kanadai-amerikai határt. A folyam híres sokszínű élővilágáról, élnek benne például veszélyeztetett belugák, azaz fehér delfinek is. (Quartz)