Hónapok óta a legnagyobb győzelmét aratta Bassár al-Aszad hadserege

A Bassár al-Aszad elnökhöz hű szíriai hadsereg katonái felszabadították az Aleppó tartományban lévő Kweires légibázist az ISIS ostroma alól. A terrorszervezet még 2013-ban támadta meg nagy erőkkel a támaszpontot, az ott szolgáló szíriai katonák így két évre a bázisok rekedtek.

A védők mindvégig ellenálltak az ostromnak, de végső győzelmet egyedül nem arathattak a terroristák fölött.

A bázison rekedt katonák családtagjai közben több fórumon is követelték a szíriai hadseregtől, hogy tegyen többet az ostromgyűrűben lévő katonák megmentése érdekében.

Az orosz légicsapásokkal támogatott szíriai hadsereg szárazföldi egységei, és az őket segítő iráni katonák meg a libanoni Hezbollah harcosai most végre megtörték az ostromot, és kiszabadították a több száz katonát, akik a bázison rekedtek.

Bassár al-Aszad hadserege számára ez messze a legnagyobb győzelem, amit az utóbbi hónapokban, az orosz bombázások kezdete óta elért.

A szíriai állami tévé győzelmi himnuszokkal számolt be sikerről, és megszólaltattak ünneplő katonákat is, akik Aszad elnöknek ajánlották a győzelmet.

A mostani katonai siker éles ellentétben áll azzal a 2014-es esettel, amikor az ISIS-nek sikerült elfoglalnia egy másik, jelentős észak-szíriai légibázist. A Tabqa-támaszpont elfoglalása után a terroristák rengeteg szíriai katonát kivégeztek. (Daily Star)