Nagy idők nagy tanúi vagyunk: átadták a Dunántúl legnagyobb kormányablakát

2015 november 11., szerda 17:03

Átadták a Dunántúl legnagyobb kormányablakát szerdán Székesfehérváron: a Koch László utcai integrált ügyfélszolgálatot európai uniós, állami és önkormányzati forrásból 232 millió forintból valósítottak meg.

Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke, Cser-Palkovics András polgármester, Vargha Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, Simon László megyei kormánymegbízott és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot az új Koch László utcai kormányablak átadásán Székesfehérváron (Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára avatóbeszédében azt mondta:

hogy az emberek erős és határozott államot szeretnének, amely megvédi őket, mint legutóbb a migrációs válság közepette tette.

Ugyanakkor elvárás még az állammal szemben, hogy ne látszódjon – mondta L. Simon, aki szerint mindez akkor valósul meg, ha a kórházban keveset kell várni, vagy a hivatalban nem kell hosszú ideig sorban állni, vagyis amikor nem látszik az állam, akkor jól végzi a dolgát. Ennek jegyében születtek meg a kormányablakok, amelyek ezeket a célokat képesek megvalósítani – mondta.

L. Simon László emlékeztetett arra, hogy a 2010-es kormányváltás után elindított, Magyary Zoltán nevét viselő közigazgatási reformprogram nagy célokat tűzött ki a lehető leggyorsabb megvalósítással. Szerinte minderre azért volt szükség, mert 20 évvel a rendszerváltozás után a stabil alkotmányos rend ellenére a közigazgatási és önkormányzati rendszer megújításra szorult. Szerinte az államot közelebb kellett vinni az emberek mindennapjaihoz, ami a megyei kormányhivatalokkal, és az 1983-ben felszámolt járási rendszer visszaállításával sikerült.

Cser-Palkovics András fideszes polgármester szimbolikusnak nevezte a kormányablak létrejöttét, mert megmutatta, mekkora erő van abban, amikor a nagyváros és az állam, az önkormányzat és az állami hivatal összefog.

Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára szerint önmagában az új létesítmény nem sokat ér, akkor lesz hasznos a polgárok számára,

ha a dolgozók megtöltik élettel,

és lelkiismeretesen igyekeznek megoldani a különböző problémákat.

Az új Koch László utcai kormányablak Székesfehérváron az átadás napján (Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)

Simon László kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője kiemelte, hogy 2011 óta több mint 283 ezer ügyfél 355 ezer ügyben fordult a kormányablakokhoz Fejérben. A székesfehérvári a 10. kormányablak a megyében, egyben a legnagyobb a Dunántúlon 25 ügyfélszolgálati állomással, 3 fotófülkével és 43 kormánytisztviselővel.

Jelezte, a megyében még három helyen terveznek kormányablakot nyitni. Novemberben adják át a gárdonyi kormányablakot, míg Bicskén 2017-ig új járási hivatali épület épül, amiben szintén lesz integrált ügyfélszolgálat, továbbá a megújuló székesfehérvári vasútállomáson is kialakítanak egy kisebb kormányablakot. (MTI)