Tényleg odaengedi a kulturális kasszához Fekete György alapítványát a kormány

Balog Zoltán miniszter benyújtotta azt a módosító javaslatot az Országgyűlésnek, ami bevonja a kulturális támogatások odaítéletésébe a Magyar Művészeti Alapítványt. 

Ez Fekete György alapítványa. 

Fekete György (Fotó: Kovács Attila / MTI)

Az állami művészetfinanszírozás egyik legfontosabb forrása a Nemzeti Kulturális Alap, hétmilliárdot osztanak el pályázatokban.  

Itt kap komoly szerepet az MMA. 

Azt írja Balog, hogy az "MMA kulturális életben elfoglalt helyére tekintettel indokolt, hogy a Nemzeti Kulturális Alappal, mint elkülönített állami pénzalappal szorosabban együttműködjön, így az NKA forrásainak pályáztatás útján történő felosztásáról döntő testületekben, a szakmai kollégiumi munkában, a művészeti területet érintő döntéshozatalban részt vegyen." Mindez azért történik, hogy erősítsék az MMA kultúrstratégiai szerepét. 

A stratégiai döntéseket hozó NKA-­bizottságba és a konkrét támogatási igényekről döntő művészeti szakmai kollégiumokba eddig fele-fele arányban jelölt tagokat az emberi erőforrások minisztere és a szakmai szervezetek. Ez változik majd úgy, hogy a különböző testületek tagjainak egyharmadát a miniszter saját hatáskörében, egyharmadát az MMA, további egyharmadát pedig az érintett szakmai szervezetek javaslata alapján nevezi ki. Ezzel meg is van a kétharmados kormány-MMA többség. 

A javaslat részletes indoklása szerint "az MMA kész feladatkörében érdemben kapcsolódni az NKA-ban végzett munkához, ezzel is részt és felelősséget vállalni állami feladatok ellátásában". 

Fekete pozíciójának erősődését mutatja, hogy pénzosztó NKA alelnökét a miniszter ezentúl az MMA elnöke véleményének kikérésével nevezi ki. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.