A Vízipók lehet az új bol-dog

sport
2015 november 12., 04:10
comments 82

Amióta az úszószövetség kinyírta saját szörnykutyáját, a legendás bol-dogot, a 2017-es úszó vb kabalaállat nélkül árválkodik. 

Bol-dog emlékét ugyan örökké őrizzük:

Gyárfás Tamás Kazanyban Demcsák Zsuzsával, a FINA egyik fejesével és a kabalakutyával, amit nem ő csinált.
photo_camera Gyárfás Tamás Kazanyban Demcsák Zsuzsával, a FINA egyik fejesével és a kabalakutyával, amit nem ő csinált, Forrás: Magyar Úszószövetség / Facebook

- de ez nyilvánvalóan nem maradhat így. 

Ezt érezte meg Vujity Tvrtko, aki írt egy posztot a Facebookon arról, hogy az új szerencsefigura miért ne lehetne:

photo_camera

Igen, a Vízipók!

"A Vízipók, vagy teljes nevén Vízipók-Csodapók jelentéstartalommal bíró név, amelyet angolra és más nyelvekre is könnyen és ötletesen le lehet fordítani. Emellett a reményeink szerint minél nagyobb számban érmeket nyerő sportolóink is tudnak arról nyilatkozni a nemzetközi sajtó képviselőinek, hogy az érmük mellé kapott kabala nem csak egy egyszerű kis plüssfigura, hanem gyermekkoruk szerves része. Ettől a Vízipók HITELES, KÖNNYEN ELFOGADHATÓ ÉS SZERETHETŐ LEHET. Ráadásul megtervezni sem kell, hiszen létező szereplője a magyar mesevilágnak." Így indokolta a javaslatot, amit olyan sokan felkaptak, hogy egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a végén tényleg a légnadrágos pók fusson be.

photo_camera

„Mit lehet ehhez szólni? Ez a figura sikere!" 

- mondta a Népszabadságnak a Vízipók megalkotója, Dr. Kertész György hidrobiológus, az ELTE nyugalmazott tanára. Bár ezzel én még a helyében várnék, mert lehet, hogy útközben Vízi-poke, vagy valami hasonló lesz a figurából.

Ha már szóba került, Kertész elmesélte azt is, a hetvenes években kétkedve fogadták a sorozat ötletét, mert a filmstúdióban nem gondolták, hogy a csigák és rovarok életéről szóló mese érdekelni fogja a gyerekeket. Ő viszont épp azt akarta megmutatni, hogy 

"ezek az állatok egyáltalán nem gusztustalanok, elpusztítandók, hanem részei a természetnek".

Az úszószövetség egyelőre nem kommentálta a felvetést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.