Egyre több Facebook-felhasználó után kutatnak a világ kormányai

facebook
2015 november 12., 06:52
comments 49
  • 2015 első félévében jelentősen nőtt a Facebookhoz benyújtott kormányzati adatigénylések száma - derült ki a cég jelentésből.
  • Az összesítés szerint a világ kormányai 2015 első hat hónapjában 41 214 adatigénylést adtak be, melyekben Facebook-felhasználók után kutakodtak.
  • Ez 18 százalékkal magasabb, mint az előző év második felében benyújtott 35 051 kérelem.

A Facebook jelentéséből az is kiderül, hogy az idei év első felében 20 568 bejegyzést töröltek törvénysértés miatt, ami nagyjából kétszerese az előző fél évi adatnak.

Az adatigénylések több mint 60 százaléka amerikai hatóságoktól érkezett, de a francia, a német és a brit hatóságok is gyakran kértek információkat a közösségi oldaltól. A legtöbb adatigénylés bűnügyekhez kapcsolódik.

A magyar hatóságok a Facebook összesítése szerint 185 esetben, összesen 224 felhasználó adatait kérték ki. A cég az igénylések 36 százaléka után adott ki információt.

Törvénysértés miatt a legtöbb posztot - 15 ezret - India vetette le a Facebookról, a második legtöbbet Törökország, amely 4,5 ezer bejegyzést töröltetett.

A Facebook közleményében azt írja, hogy egy kormányzat számára sem tart fent "hátsó ajtót", azaz nem biztosít közvetlen hozzáférést a felhasználók adataihoz, csak megalapozott adatigénylés esetén szolgáltat információt. (MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.