Az ellenzék elsöprő választási győzelme után kezdődhet csak az igazi harc Mianmarban

külföld
2015 november 13., 04:38
comments 29

Hiába zajlik éppen a világtörténelem egyik leglassabb szavazatszámlálása Mianmarban, hétfő óta kevés kétség fér ahhoz, hogy

az ellenzék 25 évvel első, megsemmisített győzelme után újra legyőzte az országot 1960 óta irányító hadsereget.

Mit legyőzte, minden emberi mércével megsemmisítő vereséget mért a hadserg visszavonult tagjaiból álló kormánypártra, a Szolidaritás és Feljődés Szövetsége Pártra (USDP):

a szavazatok közel felének összesítése alapján az ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) az eddig összeszámolt körzetek több mint 90 százalékában győzött.

Pénteken már hivatalosan is bejelentették, hogy megszerezte az abszolút többséget Aung Szan Szú Csi Nobel-békedíjas ellenzéki politikus pártja, annak ellenére, hogy a hadseregnek fenntartott képviselői helyek miatt csupán a mandátumok háromnegyedére pályázhatott.

A választási bizottság közölte, hogy a parlamenti mandátumok 84 százalékának elosztása után az NLD már abszolút többségbe került a 664 fős kétkamarás parlamentben. Az abszolút többség birtokában az NLD kormányt alakíthat, és saját jelöltet állíthat a majdani elnökválasztáson, háttérbe szorítva a néhai juntához köthető tábornokokat.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy Mianmar végleg demokratizálódott. Hogy miért?

Először is, bár a BBC a legendás brit visszafogottsággal "az elmúlt 25 év legdemokratikusabb választásának" minősítette a választást, ez kábé annyiban minősíti a szavazást, mintha azt írták volna, hogy az észak-koreai választásnál demokratikusabb volt. Valójában több probléma is volt a választási szabályokkal, melyek közül még nem is azok a legordítóbbak, hogy

  • négymillió, emigrációban élő burmai egyáltalán nem szavazhatott;
  • ahogy egymillió, állampolgárságától is megfosztott, muzulmán rohingya sem;

hanem hogy a direkt katonai diktatúrát 2011-ben váltó félpolgári - amiben a "polgári" vonalat a hadseregből visszavonult, így papíron civil extábornokok képviselték - kormány által elfogadott szabályok szerint

a képviselői helyek negyedét eleve a hadseregnek tartják fenn,

vagyis ahhoz, hogy az ellenzék kormányképes többséget szerezzen, eleve kétharmados győzelemre volt szükségük. Az alkotmány módosításához viszont még ez is kevés, mert azt a szabályok szerint csak háromnegyedes többséggel lehet megváltoztatni, vagyis

még az is kevés volna hozzá, ha az ellenzék száz százalékos győzelmet arat.

Márpedig az alkotmányba beleírták, hogy olyan ember nem lehet Mianmar elnöke, akinek a gyermekei külföldi állampolgárok. A szabályt tagadhatatlanul az ellenzék karizmatikus, Nobel-békedíjas vezérére, Aung Szan Szú Csíre szabták, akinek a gyerekei brit állampolgárok.

Vagyis Szú Csí hiába győzte le 1990 után másodszor is a tábornokokat, megint nem lehet elnök.

De legalább most, már ha hihetünk az ország elnökének és a hadseregnek, attól nem kell tartania, hogy a győzelme után bebörtönzik, mint tették azt 25 éve:

"Kormányunk tiszteletben tartja a nép döntését és választását, és a terveknek megfelelően átadja a hatalmat" - közölte a jelenlegi elnök, Téjn Szejn a Facebook-oldalán. Szóvivője, U Je Htut pedig azt mondta a BBC-nek, hogy

"U Téjn Szejn elnök nevében azt üzenhetem az ország népének, hogy U Téjn Szejn elnök gratulálni szeretne Mianmar népének a szabad, igazságos és nagyon békés választáshoz".

Ennél is fontosabb, hogy a hadsereg is gratulált az NLD győzelméhez hivatalos lapja, a Miavadi Facebook-oldalán, a hadsereg vezetői pedig már jelezték, hogy hajlandóak tárgyalni Szú Csível a békés átmenetről és a nemzeti megbékélésről, amire az NLD vezetője szerdán tett ajánlatot.

Ezek bíztató jelek, de a rendszerbe kódolva vannak a konfliktusok. A már említett szemétségeken túl az alkotmány szerint a választási eredményektől függetlenül a hadsereg jelölhet minisztert a három legfontosabb, legtöbb pénz fölött rendelkező tárca, a belügyminisztérium, a hadügyminisztérium és a határőrségért felelős minisztérium élére. Ebből a belügyminisztérium kulcsfontosságú lehet,

a kiterjedt mianmari bürokrácia felügyeletével a hadsereg praktikusan az új kormány bármilyen intézkedését megakadályozhatja.

Másrészt Szú Csi is okozhat még konfliktust. Az elsöprő választási sikeren felbátorodva már bejelentette, hogy az alkotmányos korlátoktól függetlenül ő lesz az ország valódi vezetője, legyen bárki az elnök:

azt mondja, hogy ő fogja irányítani az országot "az elnök felett", az alkotmányos korlát nem fogja megakadályozni abban, hogy ő hozzon meg "minden döntést".

(Via BBC, Reuters, Bangkok Post, The Atlantic. Címlapkép: Fotó: Drouyn Cambridge / Flickr CC BY-NC 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.