Az elmúlt 25 év legfontosabb abortuszos perét tárgyalhatja az amerikai Legfelsőbb Bíróság

jog
2015 november 14., 08:42
comments 20

A 2013. nyarán elfogadott texasi törvény két új követelményt támasztott az abortuszt végző rendelőkkel szemben, aminek közülük sok nem tudott megfelelni.

  • Az abortuszklinikának beutalási joggal kellett rendelkeznie a legközelebbi kórházba.
  • Ambuláns sebészeti központi minősítést kellett szerezniük.

A törvény ellenzői szerint ezek csak mondvacsinált feltételek, amik arra kellenek, hogy minél több klinikát bezárhassanak. A bevezetés után 14 klinika valóban be is zárt, és ha a Legfelsőbb Bíróság most nem változtatja meg a törvény, akkor az államban összesen 10 olyan hely marad, ahol végeznek abortuszt. Ennek az lenne a következménye, hogy 900 ezer nőnek több mint 240 kilométert kellene utaznia, ha ilyen orvosi ellátásra van szüksége.

A klinikákon végrehajtott abortuszok 0,05 százalékában van olyan komplikáció, amihez szükség van a törvényben előírt sebészeti felkészültségre.

A Legfelsőbb Bíróság pénteken jelentette be, hogy foglalkoznak a törvénnyel. (Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.