Ez az ember állhat az ISIS minden, Franciaország elleni tette mögött

külföld
2015 november 15., 8:04
comments 360

Ahogy a francia hatóságok és nemzetközi szövetségeseik minden erejüket bevetik, hogy minél hamarabb megtalálják a péntek esti párizsi terrortámadás felelőseit, egyre szűkül a támadás feltételezett kitervelőinek köre is. Ezen a listán előkelő helyen áll Salim Benghalem neve, akit az ISIS terrorszervezet egyik fő hóhérának neveznek.

Salim Benghalem francia állampolgárokat képez ki terrorcselekmények végrehajtására, így az ISIS több európai terrortámadásához is köthető a neve. Minden valószínűség szerint ő áll a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet mögött is, és kapcsolatban áll a brüsszeli zsidó múzeumban történt terrortámadás elkövetőjével is.Benghalem francia állampolgár, most 35 éves, és Párizs Cachan nevű külvárosában nőtt fel. Jelenleg a francia és az amerikai titkosszolgálat is keresi, a CIA nevezte a terrorszervezet egyik fő hóhérának, a francia hírszerzés pedig adatokkal kapcsolta a férfit az ISIS több terrorcselekményéhez. Benghalem nemcsak európai merényletek kitervelője, hanem a közel-keleten is tevékeny: több nyugati segélymunkás és újságíró elrablása és kivégzése mögött is ő áll.

A francia terrorellenes szolgálatok szerint Salim Benghalem felügyeli a Franciaországból Szíriába érkező dzsihadisták kiképzését és tanítását.

Ezek a nyugati dzsihadisták jelentik a legnagyobb fenyegetést a nyugati országok belső biztonságára, ugyanis sokukat a kiképzés után visszaküldik a szülőföldjére, hogy ott hajtson végre merényleteket.

A francia hadsereg épp a múlt hónapban próbálta megölni Benghalemet: október 8-án a szíriai Rakka közelében hajtottak végre légicsapást egy ISIS-főhadiszállás ellen, ahol korábban a francia hírszerzés egy nyugati dzsihadisták kiképzésével foglalkozó részleget azonosított. Benghalemnek itt kellett volna lennie, de az azóta készített jelentések szerint túlélte a támadást, és a francia kormány sem büszkélkedett el a terrorista halálával. (Daily Beast)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt