Ezentúl nem csak természeti katasztrófák után jelezhetjük majd a Facebookon, hogy jól vagyunk

TECH
2015 november 15., 20:11

Sok kritikát kapott a Facebook, hogy miért csak a párizsi terrortámadások után aktiválta viszonylag új szolgáltatását, amivel minden, az érintett térségben tartózkodó felhasználó jelezheti, hogy biztonságban van. Összesen több mint négymillió ember jelezte így végül, hogy jól van, erről értesítést pedig több mint 360 millió felhasználó kapta meg. 

photo_camera

A szolgáltatást korábban természeti katasztrófák után már bevetették, például a nepáli vagy az afganisztáni földrengés után, de most fordult elő először, hogy hasonló, emberek okozta helyzetben lehetett használni. A vállalatot pedig azért kezdték el sokan támadni a hétvégén, hogy miért nem tette ezt lehetővé korábban, nem nyugati országban történt terrorcselekmények után. Legtöbben a pár nappal ezelőtti bejrúti merényletet hozták fel példaként. 

A kritikákra reagált a vállalat vezérigazgatója, Mark Zuckerberg is, aki azt monda, hogy terveik szerint a jövőben több emberi katasztrófánál is használni fogják a szolgáltatást. 

photo_camera

A Facebook növekedéséért felelős alelnöke, Alex Schultz pedig hosszú posztban magyarázta el, miért Párizsban vetették be mindezt először. Mint mondta, péntek este óriási aktivitást tapasztaltak Párizsból a Facebookon, rengetegféle információ keringett és sok volt a bizonytalanság. Ezért döntöttek viszonylag gyorsan arról, hogy a szolgáltatás segíthetne, hogy kicsit csökkentsen ezen. 

A mostani aktiválás viszont meg fogja változtatni azt is, ahogy a Safety Checknek nevezett szolgáltatást használják, és a jövőben egyéb tragikus incidensek esetén is bekapcsolhatják majd. Minden olyan alkalommal használni akarják, amikor úgy látják, hogy tud segíteni mindez. 

Ugyanakkor szerinte ennek a szolgáltatásnak csak akkor van haszna, ha nem állandó harcok közepette használják, hanem olyan szituációban, ahol van értelme arról beszélni, hogy a drámai eseményeknek már vége, és hogy emberek immáron biztonságban vannak. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.