A franciák bosszúhadjáratot kezdtek Szíriában

külföld
2015 november 16., 05:20
comments 219

Franciaország 2015. november 15-ig viszonylag visszafogott résztvevője volt az ISIS elleni légiháborúnak. Bár a franciák 2014 szeptemberében az elsők között csatlakoztak az USA ISIS elleni légiháborújához, csapásaik javarészt az iszlámisták iraki területeire korlátozódtak:

szíriai célpontot a jelentések szerint utoljára október 8-án bombáztak.

Akkor Rakka, az ISIS szíriai fővárosa volt a célpont, azon belül is a terroristák egyik kiképzőbázisa, ahol hírszerzési értesülések szerint pont franciaországi terrortámadásokra képeztek ki külföldi dzsihadistákat. 

A csapás legfőbb célpontja a francia terrorista, Salim Benghalem volt, aki a jelentések szerint túlélte a támadást.

Amerikai hírszerzési források szerint a francia csapásokat az amerikai hírszerzés támogatja információkkal. Ugyanezek a források arról az iraki kijelentésről is beszéltek, miszerint az iraki titkosszolgálat

előre jelezte, hogy terrortámadás készül Párizsban.

Az amerikai hírszerzők szerint az iraki figyelmeztetés nem volt különösebben részletes, sem a támadás célpontját, sem az idejét nem jelezték benne, vagyis semmi olyat, amely alapján bármilyen konkrét óvintézkedést tehettek volna a franciák.

A francia légierő most kezdődött rakkai kampánya fordulatot hozhat a légiháború eddigi menetében. Franciaország egyrészt újra a térségbe vezényelte a Charles de Gaulle repülőgép-hordozót - az amerikai haditengerészeten kívül csak a franciáknak van katapultokkal felszerelt repülőgéphordozója, ez az -, amivel megduplázta légierejét a térségben. És bár korábban a franciák jellemzően csak iraki célpontokat támadtak, most minden erejüket Rakkára koncentrálhatják, aminek a bombázásától az amerikaiak eddig ódzkodtak.

Ellenben alaposan feltérképezték drónjaikkal, amelyek hónapok óta gyűjtik a lehetséges célpontok listáját a térségben.

A franciák vasárnap 15 csapást mértek a városra, a támadás intenzitását jelzik, hogy helyi források szerint a szövetségesek korábbi légicsapásainak sosem volt civil áldozata, most viszont két civil is életét vesztette a folyamatos bombázásban.

Pedig a franciák most legújabb bombájukat, a városi körülményekre tervezett, 250 kilós, kis hatósugarú BLU-126-ot is bevethetik, aminek pont azért szűkítették a hatósugarát, hogy városi körülmények között, a járulékos károkat minimalizálva lehessen bevetni. (Via The Daily Beast. A címlapkép illusztráció, ugyan egy Rakka elleni légitámadásról készült, de nem a mostani francia, hanem egy október 3-i orosz légicsapás felvétele. AFP PHOTO / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.