Kis-Benedek József: Nem kellene kapcsolatba hozni az uniós menekültpolitikát a merényletekkel

Terrorizmus
2015 november 17., 12:55
comments 251

Európa szeptember 11-ét látja eljönni a múlt pénteki párizsi merényletekkel Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes tanára a lumens.hu-nak adott interjújában

A cikkből kiderül, hogy a professzor szerint - a magyar kormány és a szélsőjobb által is gyakran hangoztatott véleményekkel ellentétben - nem feltétlenül van közvetlen összefüggés a terrorista merényletek és az Európába az utóbbi időben érkező nagy számú bevándorló között. 

"Alapvetően nem kellene kapcsolatba hozni az uniós menekültpolitikát a merényletekkel - mondta a Lumensnek Kis-Benedek. - Az viszont tragédia lesz, ha az bizonyosodik be, hogy a merénylet elkövetője megegyezik az említett útlevél tulajdonosával. A menekülteket egyik országban sem fogják szívesen fogadni, a bizalmatlan légkör miatt még több fenntartás fogja övezni őket, ez pedig a másik oldalról válthat ki problémás reakciókat."

A professzor szerint Európában a merényletek hatására hasonló folyamatok mennek majd végbe, mint az USA-ban 2001 szeptembere után: "Általában véve szigorítások várhatóak a bevándorláspolitikában, a szabad határok és az ellenőrizetlen beáramlás nem folytatható tovább - mondta Kis-Benedek. - A terrorcselekményeket nem azok hajtják végre, akik most jöttek – ők egyelőre az útkereséssel, a beilleszkedéssel és az álláslehetőséggel foglalkoznak, tehát most még nem veszélyesek. De mi lesz öt év múlva?

(lumens.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.