Kis-Benedek József: Nem kellene kapcsolatba hozni az uniós menekültpolitikát a merényletekkel

2015 november 17., kedd 12:55
257

Európa szeptember 11-ét látja eljönni a múlt pénteki párizsi merényletekkel Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes tanára a lumens.hu-nak adott interjújában

A cikkből kiderül, hogy a professzor szerint - a magyar kormány és a szélsőjobb által is gyakran hangoztatott véleményekkel ellentétben - nem feltétlenül van közvetlen összefüggés a terrorista merényletek és az Európába az utóbbi időben érkező nagy számú bevándorló között. 

"Alapvetően nem kellene kapcsolatba hozni az uniós menekültpolitikát a merényletekkel - mondta a Lumensnek Kis-Benedek. - Az viszont tragédia lesz, ha az bizonyosodik be, hogy a merénylet elkövetője megegyezik az említett útlevél tulajdonosával. A menekülteket egyik országban sem fogják szívesen fogadni, a bizalmatlan légkör miatt még több fenntartás fogja övezni őket, ez pedig a másik oldalról válthat ki problémás reakciókat."

A professzor szerint Európában a merényletek hatására hasonló folyamatok mennek majd végbe, mint az USA-ban 2001 szeptembere után: "Általában véve szigorítások várhatóak a bevándorláspolitikában, a szabad határok és az ellenőrizetlen beáramlás nem folytatható tovább - mondta Kis-Benedek. - A terrorcselekményeket nem azok hajtják végre, akik most jöttek – ők egyelőre az útkereséssel, a beilleszkedéssel és az álláslehetőséggel foglalkoznak, tehát most még nem veszélyesek. De mi lesz öt év múlva?

(lumens.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt