Egyre több szír menekült választja a veszélyes szaharai útvonalat

migráció
2015 november 19., 18:15
comments 136

Egyre nagyobb számban repülnek a nyugat-afrikai Mauritániába a szír menekültek, hogy onnan a Szaharán, majd a Földközi tengeren keresztül próbáljanak Európába jutni – állítják menekültügyi szakértők. Az útvonal a nyugat-balkáni, sokkal kevésbé veszélyes út záródásával egyre népszerűbbé válhat.

photo_camera Mauritániai menekülttábor 2012-ben. (AFP PHOTO / ABDELHAK SENNA / AFP / ABDELHAK SENNA)

Az útvonalon először Mauritánia fővárosába, Nouackchottba repülnek a szírek, majd onnan a Marokkó által körülölelt, erődszerű spanyol enklávék, Ceuta és Melilla az elsődleges úticél, vagy pedig Líbián vagy Tunézián keresztül Szicília.

Korábban elég volt Algériába repülnie az ezen az útvonalon próbálkozó szíreknek, de azóta vízumkorlátozásokat vezettek be, ezért kell most a nagy mauritániai kitérőt megtenniük.

Idén eddig legalább 3500 ember halt meg a Földközi-tengeren. A Nemzetközi Menekültügyi Szervezet (IOM) szerint azonban

a Szaharán való átkelés hasonlóan veszélyes lehet, az étel- és vízhiány miatt mostantól hasonló halálozási arányra lehet számítani.

(Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.