Finn kutatók olyan tudományos eredményre jutottak, ami a Király utcától Ibizán keresztül Pattayáig tömegek életét forradalmasíthatja. Kutatásaik szerint ugyanis van egy bizonyos génmutáció, melynek hordozói hajlamosabbak a lobbanékonyságra, indulatosságra és egészen konkrétan a
részeg rosszalkodásra is.
A University of Helsinki vezette kutatásban az indulataikat nehezen kezelő alkoholisták és családjaik adatait vizsgálták. Ez alapján tűnt fel, hogy a szerotonin 2B receptor mutációja lehet felelős azért, ha valaki inkább hajlamos felkapni a vizet. Ez józanul is igaz, de alkohol hatása alatt különösen.
A szerotonin 2B pontos szerepéről nem sokat tudni, de a kutatók szerint a finnek 2,2 százalékában figyelhető meg a mutáció, ami százezer kezelhetetlen részeget jelent. Ez nagyjából meg is felel a konyha-nemzetkarakterológiának.
"Egyetlen gén hatása egy összetett jelenségre általában kicsit. Mégis, ki lehet mutatni a hatását, a finn népesség speciális helyzete miatt: mivel viszonylag elkülönülten élünk, a génállományunk viszonylag homogén" - mondta Roope Tikkanen, a kutatás vezetője.
Vagyis a helyzet nem teljesen egyértelmű, mégis, veszélyes fegyert ad egy csomó ember kezébe. Innentől ugyanis minden szétvert telefonfülke, szétrúgott vécé, vagy egyszerűen csak elviselhetetlen viselkedéssel tönkretett este után lehet majd mondani, hogy
elnézést, nem tehetek róla, a gének.
Ennél valamivel előbbre mutató, hogy ennek felismerése segíthet azok kezelésében, akiknek problémáik vannak indulataik kezelésében. (ScienceDaily)
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.