Pénzügyileg írástudatlan a magyarok 46 százaléka

gazdaság
2015 november 19., 21:12
comments 383

Négy egészen egyszerű kérdésre kellett válaszolnia a Gallup, a McGraw Hill és a Világbank közös pénzügyi írástudásról szóló felmérésében a megkérdezetteknek.

Ilyenekre:

"Kölcsön kell venned 100 forintot. Mikor kell kevesebbet visszafizetned: ha 105 forintot, vagy 100 forint + 3 százalékot fizetsz vissza?"

Egészen elképesztő módon erre a világszerte megkérdezett emberek 49 százaléka válaszolt csak helyesen. Az OECD-tagoknál is csak 41 százalék volt a helyesen válaszolók aránya. 

Az inflációs kérdés se rossz:

"Tegyük fel, hogy a következő tíz évben megduplázódnak az árak. Ha a jövedelmed is a duplájára nő, akkor ugyanannyit, többet vagy kevesebbet tudsz vásárolni ugyanazokból a dolgokból?"

Erre is csak az emberek felének sikerült jól válaszolnia.

Végül az jött ki, hogy Magyarországon az emberek 54 százaléka írástudó csak pénzügyi értelemben, tehát helyesen tudott válaszolni a négyből három egyszerű kérdésre. (Ez persze nem meglepő, nemrég az OTP hozott ki egy felmérést hasonlóan lehangoló következtetésekkel.) Ez nagyjából megfelel a környező országok eredményeinek (kivéve Romániát, ahol lényegesen rosszabb a helyzet), de mondjuk a svéd-norvég-német-izraeli-kanadai éllovasoktól csúnyán elmarad.

Világszerte mindössze 33 százalék válaszolt helyesen a négy egyszerű kérdésből háromra.

Itt vannak az európai eredmények:

photo_camera

Itt pedig a globális eredmények:

photo_camera

(Gallup, eredeti pdf)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.