Szabad a génmódosított lazachús az USA-ban

mezőgazdaság
2015 november 19., 16:52
comments 236

Az amerikai élelmiszer-felügyelet (FDA) engedélyezte egy meghatározott típusú génmódosított lazachús értékesítését a hazai fogyasztóknak. Konkrétan azt engedélyezték, hogy a csendes-óceáni lazac növekedésért felelős génjét használják fel az atlanti-óceáni lazacnál.

Így ugyanis a finomabb húsú atlanti lazac gyorsabban nő.

photo_camera AFP PHOTO/Peter PARKS / AFP / PETER PARKS

A biotechnológiai újítás az AquaBounty Technologies nevű (és az Intrexon többségi tulajdonában álló) cég fejlesztése.

Az FDA szerint a génmódosított atlanti lazac tápértéke ugyanolyan jó, mint a nem génmódosítotté, ezért semmi akadálya annak, hogy kereskedelmi forgalomba hozzák. Érdekes módon azzal a feltétellel engedélyezték a cégnek a GMO lazachús árusítását, hogy két konkrét, kanadai és panamai lazacneveldéban használhatják csak a technológiát – az USA területén viszont nem.

Ez volt az első eset, hogy génmódosított húst engedélyeztek volna lakossági fogyasztásra (a legtöbb génmódosított élelmiszer takarmány). Iparági szakértők szerint viszont ezzel lehet, hogy megtört a jég, és a közeljövőben több GMO húst is engedélyezni fognak.

(Reuters, AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.