A francia belügyminiszter szerint Európának fel kell ébrednie

külföld
2015 november 20., 06:58
comments 89

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint Európának rá kell ébrednie, hogy veszélyben van. Mindezt a párizsi terrortámadások apropóján mondta az uniós belügyminiszterek pénteki, brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

Ezen a csúcstalálkozón a napirend szerint a fő téma a határellenőrzések szigorítása lesz. Ez alatt elsősorban az EU külső határvédelmények megerősítésére gondolnak:

a javaslat szerint meg kell állapodniuk "a szükséges, szisztematikus és koordinált határellenőrzésekről", amit azokra is kiterjesztenének, akik "élvezik a szabad mozgás szabadságát", vagyis a schengeni övezethez tartozó országok állampolgárait is szigorúbban kéne ellenőrizni.

Ebben van logika: bár most, hogy az egyik párizsi támadónál talált hamis szír útlevél alapján feltételezhető, hogy legalább egy terrorista a menekültek közé vegyülve lépett az EU területére, a már minden kétséget kizáróan azonosított párizsi merénylők mindegyike uniós állampolgár volt, ekként megillette a szabad mozgás joga.

Épp ezért Franciaország azzal az ötlettel is előállt, hogy a belső határokon is vissza kéne állítani a határellenőrzést - és ebben az elhatározásukban csak erősítheti őket, hogy minden jel szerint a párizsi terrortámadások kitervelője, Adbelhamid Abaaoud teljesen észrevétlenül jutott át Belgiumból Franciaországba:

a francia külföldi hírszerzés például csak három nappal a párizsi terrortámadások után jelezte, hogy értesülései k szeirnt a férfi újra Európában van.

A mai csúcstalálkozó szégyenpadjára Belgiumot fogják ültetni. A párizsi terrortámadások több résztvevője is a brüsszeli Molenbeek kerületből érkezett, ennek apropóján a francia illetékesek minden adandó alkalommal elmondják, hogy a belga hatóságok alkalmatlanok a feladatukra. Egy francia hírszerzőtiszt neve elhallgatását kérve csak annyit mondott, hogy "a belgák egyszerűen alkalmatlanok".

A belga miniszterelnök persze vitatja ezt. "Nem fogadhatom el a biztonsági szolgálataink munkáját semmibe vevő kritikákat" - mondta, majd bejelentette, hogy ezentúl minden Szíriából hazatérő dzsihádistát bebörtönöznek. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.