Három bombát robbantottak volna Merkel mellett

Egy hannoveri újság francia titkosszolgálati forrásból megtudta, mi volt a terroristák terve, ami miatt kedden váratlanul lefújták a városba tervezett német-holland focimeccset. (A link sajnos fizetős cikkre mutat.) A Hannoverische Allgemeine Zeitung (HAZ) úgy tudja, hogy az egész véres tervet a francia titkosszolgálat buktatta le, ők értesítették a terrorveszélyről a német kollégáikat.

fotó: Julian Stratenschulte/DPA

Eszerint összesen öt bombát robbantott volna egy öttagú terrorista sejt, amit állítólag egy német állapolgár vezet. Az ötből három bomba bent a stadionban robbant volna, ahová többek között Angela Merkel német kancellár is hivatalos volt. A másik két szerkezetet egy buszmegállóban és egy vasúti pályaudvaron robbantották volna fel. A stadionba vagy egy behajtási engedéllyel rendelkező járműben csempészték volna be a pokolgépeket, vagy jegyet váltó terroristák próbálták volna bevinni a testükön.

A német rendőrség hivatalosan azt jelentette, hogy Hannoverben végül nem találtak egyetlen robbanószerkezetet sem. A HAZ-nak viszont azt nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő mentős, hogy a kommandósok a szeme láttára szállítottak el egy megtalált robbanószerkezetet, az álca kedvéért egy mentőautóban, majd azt mondták neki, hogy nem beszélhet arról, amit látott. Az újság úgy tudja, hogy fegyelmi eljárás indult három rendőr ellen, akik szintén fecsegtek a megtalált bombákról.

Ugyanez az újság egy másik cikkében megírta, hogy a hannoveri főpályaudvaron talált gyanús csomag, amit professzionális kamubombának tartottak – miután a férfi, aki otthagyta, az utána kiáltott felszólítások ellenére elmenekült, – ártatlan csomagnak bizonyult, benne egy mérnök összeépítésre szánt gépalkatrészeivel. A férfi késésben volt és az átszálláshoz rohant, nem pedig a hatóságok elől.