Három bombát robbantottak volna Merkel mellett

Terrorizmus
2015 november 20., 11:28
comments 139

Egy hannoveri újság francia titkosszolgálati forrásból megtudta, mi volt a terroristák terve, ami miatt kedden váratlanul lefújták a városba tervezett német-holland focimeccset. (A link sajnos fizetős cikkre mutat.) A Hannoverische Allgemeine Zeitung (HAZ) úgy tudja, hogy az egész véres tervet a francia titkosszolgálat buktatta le, ők értesítették a terrorveszélyről a német kollégáikat.

fotó: Julian Stratenschulte/DPA

Eszerint összesen öt bombát robbantott volna egy öttagú terrorista sejt, amit állítólag egy német állapolgár vezet. Az ötből három bomba bent a stadionban robbant volna, ahová többek között Angela Merkel német kancellár is hivatalos volt. A másik két szerkezetet egy buszmegállóban és egy vasúti pályaudvaron robbantották volna fel. A stadionba vagy egy behajtási engedéllyel rendelkező járműben csempészték volna be a pokolgépeket, vagy jegyet váltó terroristák próbálták volna bevinni a testükön.

A német rendőrség hivatalosan azt jelentette, hogy Hannoverben végül nem találtak egyetlen robbanószerkezetet sem. A HAZ-nak viszont azt nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő mentős, hogy a kommandósok a szeme láttára szállítottak el egy megtalált robbanószerkezetet, az álca kedvéért egy mentőautóban, majd azt mondták neki, hogy nem beszélhet arról, amit látott. Az újság úgy tudja, hogy fegyelmi eljárás indult három rendőr ellen, akik szintén fecsegtek a megtalált bombákról.

Ugyanez az újság egy másik cikkében megírta, hogy a hannoveri főpályaudvaron talált gyanús csomag, amit professzionális kamubombának tartottak – miután a férfi, aki otthagyta, az utána kiáltott felszólítások ellenére elmenekült, – ártatlan csomagnak bizonyult, benne egy mérnök összeépítésre szánt gépalkatrészeivel. A férfi késésben volt és az átszálláshoz rohant, nem pedig a hatóságok elől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.