A baktériumok képesek eltanulni egymástól az antibiotikum-rezisztanciát

2015 november 22., vasárnap 6:28
124

A baktériumok idővel képesek rezisztenssé válni az antibiotikumokra, ez az élet rendje. Ez önmagában is elég aggasztó jelenség, hát még az, hogy a baktériumok képesek egymást is megtanítani védekezni bizonyos antibiotikumokkal szemben. Most például Jim Spencer, a Bristoli Egyetem mikrobiológusa azt fedezte fel, hogy a kólikabaktériumok képesek teljesen más törzsekhez tartozó baktériumoknak is átadni a colistin-rezisztenciát. Ami azért nagyon aggasztó, mert

a colistin az egyik legerősebb, kizárólag a legvégsőbb esetben használt antibiotikum,

amit jellemzően csak akkor vetnek be az orvosok, ha már minden más próbálkozás kudarcot vallott.

E.coli baktériumok tobzódnak. Fotó: NIAID / Flickr CC BY-2.0

Ehhez képest Spencer kutatásai szerint Dél-Kína nagy részén élnek állatok és emberek, akikben colistin-rezisztens baktériumokat mutattak ki. Márpedig az, hogy a colistinrezisztencia ilyen széles körben elterjedt, arra utal, hogy nem csupán lokális jelenségről van szó.

"Nagyon valószínű, hogy ha máshol is elkezdenénk kutatni utána, máshol is találnánk" colistinrezisztens baktériumokat, mondta Spencer.

Felfedezésével pedig egy lépéssel megint közelebb kerültünk az antibiotikum-rezisztens baktériumok posztapokaliptikus világához:

antibiotikumok híján újra tömegével szedhetnék az áldozataikat a világjárványok.

Márpedig az antibiotikum-rezisztencia már most jelentős probléma. Az antibiotikumok túlhasználata miatt egyre több baktérium rezisztens a hagyományos antibiotikumokra, az Egyesült Államokban például évente kétmillióan betegednek meg ilyenektől, és húszezren vesztik életüket a fertőzésben. Az antibiotikumok hatástalanná válása ráadásul nemcsak a járványok, hanem mindenféle fertőzés miatt veszélyes, végső soron az operációkat is ellehetetlenítené, mert minden műtét után fennállna a veszély, hogy a páciens fertőzésben meghal. (Via National Public Radio)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt