A hónap pofára esése: akiket a TEK nemzetközi beágyazottságú terroristáknak nevezett, azok csak történelemrajongó felvidéki srácok

terror
2015 november 25., 16:36
comments 1070

Itt az újabb bizonyíték arra, hogy mennyire megéri a magyar adófizetőknek évi 12 milliárd forintból fenntartania a Terrorelhárítási Központot.

Hajdu János, a TEK vezetője kedden nagy komolyan bejelentette, hogy vasárnap

veszélyes terroristacsoportot lepleztek le egy igazoltatás során.

Kedden este az ATV-ben azt is mondta Hajdu, hogy nem kizárható, hogy az ügynek politikai szálai is vannak. Aztán már „nemzetközi beágyazottságú terroristákról” beszéltek. Kedden a TEK szerint szélsőséges nézeteket valló embereket fogtak, akik fegyverrel és bombákkal rendelkeztek. Elmondták azt is, hogy az akcióban két magyar és két külföldi állampolgárt fogtak el, és hogy az érintettek

régóta a TEK látókörében voltak.

Az érintettek autóban ültek, mikor igazoltatták őket, és az autóban is robbanóanyag volt a TEK szerint, aztán a házkutatás során még több robbanóanyagot és csőbombát is találtak egy

bombalaboratóriumban.

Aztán szerdán valami megbicsaklott: Budai Központi Kerületi Bíróság elutasította az egyik érintett, S. Roland előzetes letartóztatását kérő ügyészi indítványt.

A Fővárosi Törvényszék közleményéből kiderül, hogy S. Roland az anyjával és nevelőapjával élő fiatal srác, akit a barátaival együtt fogott el a TEK. S. Rolandék egyáltalán nem fenyegetik a közrendet, hiszen

csak egyszerű hobbi-műgyűjtők.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsági ülésén a TEK egy „nemzetközi, fajsúlyos ügyként” tálalta S. Rolandék elfogását, az Index szerint azonban arról már nem volt szó az ülésesn, hogy S. Roland második világháborús hobbigyűjtő, és az sem, hogy az ügy nemzetközi szála a gyanúsított felvidéki barátaira utal.

A megállított autó csomagtartójában fémtárgyak (páncéltörő gránát, repeszgránát, tojásgránát, lőszerek) voltak, ezeket egy Veszprém melletti erdőben, fémkereső segítségével találták meg a fiatalok az igazoltatás előtti 2 napban. A cuccokat haza szerették volna vinni.

A bíróság az alábbi indoklással utasította el S. Roland előzetes letartóztatásba helyezését:

„nincs arra semmilyen adat, hogy az édesanyjával és nevelőapjával élő, a II. világháború iránt hobbi szinten érdeklődő terhelt bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel, vagy hogy megszerzett tudását és vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani”. (Index)

(Címlapi kép: tinemezeketarobotokatkeresitek Tumblr)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.