Orbán Kínában: Magyarország a multipoláris világrendben érdekelt

Orbán Viktor kedden Kínában tárgyalt Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel, és az egyeztetés fő témája a magyar mezőgazdasági termékek kínai exportjának növelése volt. A kormányfő pekingi programjáról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője adott tájékoztatást. 

Orbán Viktor ezúttal Pekingben beszélt. 

A kormányfő az egyeztetés után kiemelte, hogy Kína nélkül Magyarország aligha tudott volna kimászni abból a válságból, amiben öt éve még benne volt. Kína nagyon nehéz időkben segített a magyaroknak talpra állni a miniszterelnök szerint. 

Orbán arról beszélt, hogy Magyarország egy multipoláris világrendben érdekelt, amelyben a kínai nemzeti deviza, a renmibi világpénznek számít, és amiben az Európai Unió és Kína szorosan együttműködnek. A találkozó témái között szerepelt a Budapest-Belgrád vasútvonal kiépítése, amit mindkét fél stratégiai jelentőségűnek tekint, és felmerült magyar-kínai közvetlen repülőjáratok megindításának lehetősége is. 

(MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.