2-3000 orvos hiányzik, viszont nem is lesz több, mert az orvosnak tanulók fele külföldi

Egészségügy
2015 november 26., 06:38
comments 423

Kemény számok vannak a Népszabadság cikkében a magyarországi orvoshelyzetről.

  • Hiányzik 2-3000 orvos, ami nagyjából tíz kórháznyi betöltetlen helyet jelent.
  • 24 szív- és 45 érsebész távozott az utóbbi tíz évben, alig 100 érsebész és mintegy 40 szívsebész maradt összesen.
  • A szegedi egyetemi klinika sürgősségi ellátó helyére hatezer forintos óradíjért sem találnak szakorvost.
  • Több százezer magyarnak évek óta nincs saját háziorvosa.

De Európa-szerte hírneves a magyar orvosképzés, szóval ez biztos javulni fog, nem? Sajnos nem, mert az egyetemek pénzszerzési okokból arra törekszenek, hogy minél több fizetős külföldi hallgatót csábítsanak ide, így már az intézmények diákjainak fele, mintegy 9000 hallgató külföldi. Ez 2020-ra 11 ezerre nőhet. Egyébként is 10-12 év az orvosképzés átfutási ideje, ezért ha ma radikális változást indítana az állam, akkor se lenne sokáig megoldás.

(Nol)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.