Miss Kanadát kitiltották Kínából

külföld
2015 november 26., 21:44

A kanadai szépségkirálynőnek, a 25 éves, kínai születésű Anastasia Linnek a kínai hatóságok nem engedték meg, hogy kiutazzon Miss World 2015 döntőjére, Hajnanra, mert korábban többször bírálta a kínai vezetés elnyomón egyházpolitikáját. 

Anastasia Lin 13 éves korában költözött az anyjával Kínából Kanadába. Egyébként a Falun kung nevű meditatív vallási csoport tagja, amelyet Kínában betiltottak.

A Torontóban tanuló szépségkirálynőnek nem engedték, hogy Hongkongban átszálljon a Hajnanra tartó járatra, mert a hatóságok szerint nem volt meg a belépéshez szükséges vízuma.

Ráadásul a többi versenyzővel ellentétben ő még meghívó levelet sem kapott a kínai szervezőktől, ezért vízumot sem tudott igényelni. Azóta sem kapott hivatalos magyarázatot, hogy miért nem engedték tovább, pedig ezt elvileg kanadai állampolgárként megtehette volna.

Lin már korábban is gyakran kritizálta a kínai vezetés módszereit. Korábban, mikor Lin megnyerte a kanadai szépségversenyt, a kínai állambiztonság emberei felkeresték a még Kínában élő apját, és megfenyegették. Ezek után olyan üzeneteket kapott az apjától, amiben arra kérte, hogy álljon le az emberi jogi aktivizmusával. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.