A Belügyminisztérium szerint kormánytag kivégzésére készült az elfogott két férfi

bűnügy
2015 november 27., 12:49
comments 466

Kormánytagot akart „kivégezni” a Terrorelhárítási Központ (TEK) által a múlt hétvégén elfogott, később előzetes letartóztatásba helyezett két férfi. Ezt Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára mondta egy rendkívüli sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatót azért hívták össze, hogy a Belügyminisztérium megvédje a Terrorelhárítási Központot (TE) azoktól a "nemtelen támadásoktól", ami Pintér Sándor miniszter reménye szerint tudatlanságból ered

Merthogy valóban volt a vasárnapi akció, amikor Hajdu János TEK-vezér bombalabort és nemzetközi szálakat emlegetett az elfogott terroristák esetében, aztán kiderült, hogy két magyar és két felvidéki magyar másodikvilágháború-rajongót csíptek el.

De ott volt a másik, ami időben megelőzte a történelemimádók lekapcsolását. Ebben az esetben két férfit kaptak el, az autójukban több lőszert, tárat, Skoda és Skorpió típusú géppisztolyt találtak és foglaltak le.

Pintér a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy két külön ügyről van szó, amit szerinte a sajtó mosott össze. Csakhogy sajnos Hajdu János nyilatkozott a két ügyről egyszerre. Pintér szerint a sajtóban a két ügyet összemosták, "habot vertek körülötte", a "közvéleményt félre kívánták tájékoztatni".

A szombaton elfogott két férfiről Tasnádi államtitkár azt nem árulta el, hogy kit akartak megölni. Csak annyit közölt, hogy a szélsőséges nézeteket valló gyanúsítottak egy laza szerveződésű, „hadsereg” elnevezésű csoporthoz tartoztak.

A Blikk szerint a Magyar Nemzeti Hadsereg tagjairól lehet szó. Róluk viizont csak annyit tudni, hogy 2011-ben levelet küldtek az Amerikában székelő népszava.com-nak, amiben bejelentették a megalakuláskat. van benne egy csomó fenyegetés is. Ezen kivül viszont semmi, pedig azóta eltelt négy év.

Pintér azt mondta, hogy a két férfihez úgy jutottak el, hogy a védett személyekkel kapcsolatos információgyűjtéskor egy beszélgetésben olyan szavak hangoztak el, amelyek egyértelműen a kiemelten védett személyek életét, illetve a fennálló rendet fenyegették. 

Pintér idézetei szerint ezek hangzottak el: "meg kell győzni a mostani vezetőket, hogy adják fel a hatalmukat. A meggyőzés lehet persze egy darab ólom formájában, a fejbe", "végre fegyvert fogunk, kinyírják az összes rohadék alacsonyrendű génhulladékot maguk közül, együtt a kormányokkal, akik ma hatalmon vannak". 

Pintér aztán azt mondta, hogy "bizonyos szóösszetétel után, amelyik a kivégzésekről szól" a két gyanúsított azt mondta: "azok, akik ma a törvényeket hozzák, birkák, buták, közönséges bűnözők és hazaárulók és kivégzendők". 

A belügyminiszter aztán így foglalt össze mindezt: A "forradalom eszközének" tartja magát valaki, aki sorozatlövő fegyverekkel, jelentős lőszermennyiséggel, hangtompítóval felszerelve indul "egy kiszámíthatatlan útra" a fővárosban.

A Magyar Idők szerint mindkét férfi büntetett előéletű, egyiküket 2015 májusában azért ítélték el, mert lőszereket hozott be az országba, a másik pedig 2014 novemberében szabadult lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt hét és fél éves szabadságvesztés büntetéséből, így a mostani cselekményét különös visszaesőként követte el.

Vasárnap pedig azért csaptak le a felvidéki-magyarországi vegyescsapatra, mert elötte elfogták az állítólag merényletre készülő párost. A kocsiban nem hatástalanított fegyvereket és lőszereket találtak a terrorelhárítók. Ezekről kiderült, hogy második világháborús eszközök. A sajtótájékoztatón a Készenléti Rendőrség szakértője, Huszák András azt mondta: a Fiat Tipóban 4-5 kilónyi robbanószert és egy harckocsiaknát találtak. A detonátorok rossz állapotban volta, aki "ezekkel közlekedett, nagyon súlyosan veszélyeztette a környezetében lévők életét is". De legalább nem nemzetközi terroristák voltak. Tasnádi államtitkár azért megjegyezte, hogy nem érti, miért nem került előzetes letartóztatásba a robbanásveszélyes eszközöket a fővárosba szállító négy ember, de ez a bíróság döntése. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.