Szlovákiából szerezhettek fegyvereket terroristák

külföld
2015 november 27., 14:30
comments 72

Náci egyenruhákat és hatástalanított fegyvereket kínál gyűjtőknek és filmeseknek az a szlovákiai Partizánskében (Simony) lévő bolt, amit a Wall Street Journal mutatott be.

Szlovákia az a hely, ahol Európában a legkönnyebb hatástalanított fegyvereket beszerezni, 18 éves kor felett lényegében bárki vehet. Nem annyira egyszerű ezeket visszaélesíteni, de nem is lehetetlen. És biztosan könnyebb, mint éles fegyvert vásárolni. 

A rendőrök szerint a januári, a Charlie Hebdót is érintő támadásokban és az augusztusi, vonaton cégrehajtott támadásnál is olyan Kalasnyikovot használtak a terroristák, amiket eredetileg Szlovákiában vásároltak, majd Belgiumba, aztán Franciaországba kerültek. 

A szlovák bolt tulajdonosának a fia, Frantisek Gajdos szerint ők semmilyen törvényt nem sértenek, legális a hatástalanított fegyverek értékesítése. 

Miután a francia rendőrök januárban megkeresték a szlovák hatóságokat, valamit szigorítottak az előírásokon, de a beszerzés még így sem okoz nehézséget. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.