Látható fénnyel működő hipergyors wifit (azaz lifit) fejleszt egy észt cég

TECH
2015 november 28., 13:44
comments 57

Hipergyors wifit fejleszt egy Velmenni nevű észt startup, állítja a cég vezetője. A megoldás egyszerűen egy ledes fényforrásra és egy fényérzékelőre épülne.

photo_camera

Már sikerült nekik egy gigapit per másodperces sebességgel adatot küldeni a Jugnunak nevezett megoldással, de elméletileg akár 220 gigabitet is tud küldeni másodpercenként. Ez sokkal-sokkal gyorsabb, mint a most uralkodó rádióhullámos wifi.

Előnye a látható fénynek, hogy sokkal nagyobb spektrumon lehet vele adatokat küldeni – a rádiós spektrum sokkal szűkebb, és telítetteb is. Hátránya viszont, hogy csak zárt térben lehet használni, a szabadban ugyanis a napfény lehetetlenné tenné a használatát. És hát fizikai akadályokon sem juthat át. Szóval inkább csak zárt terekben, irodákban, gyárakban vagy kórházakban lehetne felhasználni.

Ezzel együtt az észt cégnél úgy számolnak, hogy három-négy éven belül már el is érnék a fogyasztókat a technológiával.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.