Radarral találtak új szobát Tutanhamon sírjánál

történelem
2015 november 28., 09:34
comments 248

Szinte biztos, hogy egy új szobát találtak Tutanhamon 3300 éves sírjánál, pontosabban a kripta festett falai mögött, jelentette be az egyiptomi régészeti miniszter és Nicholas Reeves brit régész. Utóbbi radar segítségével mérte fel a kriptát, ahol hosszú ideje sejtették az alaprajz alapján, hogy lehet még egy rejtett szoba.

photo_camera Tutanhamon sírja.

Reeves szerint a megmaradt ábrázolások miatt szintén nagyon ismert Nofertiti királynő (Tutanhamon anyósa) lehet a kriptában. Nem lesz könnyű viszont elmozdítani a felbecsülhetetlenül értékes festményekkel borított falakat.

Tutanhamon luxori sírjának 1922-es feltárása hatalmas régészeti szenzáció volt, hiszen ez volt az egyetlen fáraósír, amit nem fosztottak ki a sírrablók, így érintetlenül ismerhették meg a régészek. 

(National Geographic, Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.