A világ leggazdagabb emberei sokmilliárd dolláros projekttel mentenék meg a Földet

2015 november 30., hétfő 4:43
262

A világ leggazdagabb embere, Bill Gates évek óta a világ egyik legbőkezűbb jótékonykodójának számít, de most még az eddigiekhez képest is nagyobb projektet jelentett be. Egy olyan alapot hozott létre, melyből a tiszta energiákat felhasználó országokat fogják támogatni. 

Gates mellett legalább 27 magánbefektető szállt még be a Breakthrough Energy Coalition elnevezésű projektbe. Köztük van Afrika leggazdagabb embere, a nigériai Alkio Dangote, a kínai Alibaba milliárdos vezetője, Jack Ma, a Hewlett Packard vezérigazgatója, Meg Whitman és bejelentette csatlakozását Mark Zuckerberg is. Tagja a koalíciónak Soros György, a Virgin alapító Richard Branson és az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos is. 

Bill Gates saját vagyonából egymilliárd dollárt rak be a közös alapba. 

A nagyon gazdag emberek szövetsége át fogja vállalni a kockázatot olyan korai szakaszban járó energetikai projektektől, ezáltal lehetővé téve, hogy minden megújuló, tiszta energiát felhasználó projekt, ha arra érdemes, a tervezőasztalról a piacra juthasson. 

A befektetők kezdetben 19 országgal fognak együttműködni, ezek jellemzően a világ legnagyobb energiafogyasztó országai. Egyesült Államok, India, Kína, Szaúd-Arába és Chile is a résztvevők között van. Ez a 19 ország felelős a világban zajló tiszta energia-kutatások és fejlesztések nyolcvan százalékáért. 

A részvételért cserébe az összes ország vállalta, hogy a következő öt évben megduplázza a területre szánt költségvetési hozzájárulását. 

A koalíció formálisan hétfőn fog létrejönni, épp akkor, amikor Párizsban elkezdődik az évtized és talán az évszázad legfontosabb klímacsúcsa. 

Az új befeketési alapról közleményt adott ki a Fehér Ház is, ebben azt írják, hogy korábban az energetikai technológiák túl gyakran akadtak el azért, mert nagy kockázattal járnak és csak lassan térülhetnek meg, ezért elmaradtak a befektetők. Ezzel az új forrással viszont jelentősen megnőhet az esélye az ilyen forrásoknak. (Bloomberg, Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt