Ezrek mentek el a meggyilkolt kurd ügyvéd temetésére

Tahir Elcit, az ismert kurd emberi jogi aktivistát és ügyvédet szombaton lőtték agyon, miközben épp sajtótájékoztatót tartott. 

Az ügyvédet a török miniszterelnök, Ahmet Davutoglu szerint ugyanazzal a pisztollyal ölték meg, mellyel két rendőrt is megölték a héten Diyarbakir városában. Azt ígérte, hogy el fogják kapni a tetteseket. 

Ugyanakkor a kurd politikai vezetők kevéssé hisznek ebben. A kurdpárti Népi Demokrata Párt (HDP) társelnöke, Selahattin Demirtas szerint a hatóságoknak nem célja az igazi tettesek kézre kerítése. 

AFP / ILYAS AKENGIN

A temetésen elmondott beszédében arra utalt, hogy a múltban számos hasonló támadás után sem történt semmi, sosem kapták el a kurdokra támadókat. 

Elci ellen októberben eljárás indult, mert a televízióban azt mondta a betiltott, a kurd autonómiáért fegyveres harcot folytató Kurdisztáni Munkáspártról (PKK), hogy "nem terrorista szervezet". Október 20-án irodájában őrizetbe vették, majd a "terrorizmus sajtó útján való védelmezése" címén egy isztambuli bíróság vádat emelt ellene, de bírói felügyelet mellett szabadlábon maradt.

A török állam és a PKK között júliusban szűnt meg a tűzszünet, azóta több száz embert gyilkoltak meg. Elci meggyilkolása vélhetően újabb erőszakhullámot indíthat el a főleg kurdok lakta délkeleti országrészben. A gyilkosság után Diyarbakir egyik negyedében kijárási tilalmat rendeltek el. Vasárnap ennek ellenére voltak összecsapások a rendőrség és a PKK ifjúsági szárnya között. (Newsweek)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.