Ezrek mentek el a meggyilkolt kurd ügyvéd temetésére

külföld
2015 november 30., 08:22
comments 39

Tahir Elcit, az ismert kurd emberi jogi aktivistát és ügyvédet szombaton lőtték agyon, miközben épp sajtótájékoztatót tartott. 

Az ügyvédet a török miniszterelnök, Ahmet Davutoglu szerint ugyanazzal a pisztollyal ölték meg, mellyel két rendőrt is megölték a héten Diyarbakir városában. Azt ígérte, hogy el fogják kapni a tetteseket. 

Ugyanakkor a kurd politikai vezetők kevéssé hisznek ebben. A kurdpárti Népi Demokrata Párt (HDP) társelnöke, Selahattin Demirtas szerint a hatóságoknak nem célja az igazi tettesek kézre kerítése. 

photo_camera AFP / ILYAS AKENGIN

A temetésen elmondott beszédében arra utalt, hogy a múltban számos hasonló támadás után sem történt semmi, sosem kapták el a kurdokra támadókat. 

Elci ellen októberben eljárás indult, mert a televízióban azt mondta a betiltott, a kurd autonómiáért fegyveres harcot folytató Kurdisztáni Munkáspártról (PKK), hogy "nem terrorista szervezet". Október 20-án irodájában őrizetbe vették, majd a "terrorizmus sajtó útján való védelmezése" címén egy isztambuli bíróság vádat emelt ellene, de bírói felügyelet mellett szabadlábon maradt.

A török állam és a PKK között júliusban szűnt meg a tűzszünet, azóta több száz embert gyilkoltak meg. Elci meggyilkolása vélhetően újabb erőszakhullámot indíthat el a főleg kurdok lakta délkeleti országrészben. A gyilkosság után Diyarbakir egyik negyedében kijárási tilalmat rendeltek el. Vasárnap ennek ellenére voltak összecsapások a rendőrség és a PKK ifjúsági szárnya között. (Newsweek)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.