Nem fér össze az emberi jogokkal az észak-ír abortusztörvény a bíróság szerint

A hétfői legfelső bírósági ítélet komoly változásokat hozhat az országban, ahol Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye van érvényben. A mostani döntés után várhatóan a jövőben az észak-ír nők elvetethetik a magzatot, ha az végzetes rendellenességgel jönne világra, vagy ha nemi erőszak az oka a terhességnek, valamint ha kiskorúan estek teherbe. 

Az országban jelenleg is az 1861-es törvény van érvényben, ami szerint egy abortuszban segédkező orvos akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.  

Abortuszellenes menet Belfastban tavaly (AFP PHOTO / PAUL FAITH)

A legfelső bíróság ítélete szerint az, hogy a jogrendszer kriminalizálja az abortuszt igénybe vevő nőket, ezzel pedig támogatás és segítség nélkül vannak kitéve kegyetlen bánásmódnak. Ez pedig összeférhetetlen az európai emberi jogokkal. 

A beadvány ellen keresetet indított az észak-ír legfőbb ügyész, aki semmiféle változtatást nem kívánt az abortusztörvénnyel szemben. Nagyjából így van ezzel az összes nagyobb politikai párt is, a mostani bírósági döntés után viszont várhatóan ez nem maradhat így. 

Becslések szerint évente legalább ezer észak-ír nő utazik Angliába, hogy abortuszt hajtasson végre. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.