Orbán: „Az iráni nukleáris programban is szeretnénk részt venni”

külföld
2015 november 30., 13:33
comments 353

Jelentős gazdasági fejlődés előtt áll Irán Orbán szerint. A miniszterelnök a Teheránban rendezett magyar-iráni üzleti fórumon beszélt a két ország gazdasági együttműködési lehetőségeiről, és arról, hogy magyar-iráni gazdasági vegyes bizottság alakul, Magyarország pedig külkereskedelmi irodát nyit az iráni fővárosban.

Az Iráni Kereskedelmi és Iparkamara épületében mintegy 200 magyar és iráni üzletember részvételével rendezett tanácskozáson a miniszterelnök 5 minisztere mellett azt mondta: a nehéz szankciós időszak alatt Irán láthatóan nagy energiákat halmozott fel, amik egy nagy gazdasági korszakot indíthatnak el az ország fejlődésében. Nem véletlen, hogy „a korábban Iránnal szemben oly bőszen a szankciók mellett érvelő nyugati országok nagy delegációi egymásnak adják a kilincset” – mondta.

photo_camera Az Iráni Kereskedelmi és Iparkamara székházában, Teheránban rendezett üzleti fórumon az asztalnál balról: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Orbán Viktor (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs / MTI)

Iránnal szemben Magyarországnak nincs nyersanyagkincse, ilyen körülmények között „kész csoda”, hogy „Magyarország ma gyorsabban nő, mint az Európai Unió átlaga”, és a világban keresik a magyarországi működés lehetőségét. Mindent, ami ma Magyarországon üzleti lehetőségként létezik, „gondolkodásunknak, szellemi teljesítményünknek és fizikai munkánknak köszönhetjük” – mondta.

Orbán Viktor közölte: felállítják a magyar-iráni gazdasági vegyes bizottságot, amit magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezet majd. Döntés született továbbá arról, hogy külkereskedelmi irodát hoz létre Magyarország Teheránban, és amint „kifut” az Iránnal szembeni szankciók rendszere, az Eximbank nyújtotta finanszírozás is lehetővé válik – mondta.

A magyar-iráni gazdasági együttműködés lehetséges területei között szólt az energetikáról, jelezve, hogy a közép-európai térség legnagyobb olaj- és gázipari cége egy magyar vállalat, a Mol, ezért Magyarország érdekelt egy kőolaj- és földgázipari együttműködésben.

„Az iráni nukleáris programban is szeretnénk részt venni”

– mondta Orbán, aki szerint Magyarország a szakemberképzés területén szívesen működne együtt az iráni atomtudósokkal.

Az energetika mellett a vízgazdálkodás, víztisztítás területét, a tudásalapú gazdaságot – azon belül a távközlést, a gyógyszer- és egészségügyi ipart – meg a mezőgazdaságot jelölte meg a miniszterelnök a kooperációra érdemes ágazatok között.

photo_camera Orbán Viktor beszédet mond a magyar-iráni üzleti fórumon az Iráni Kereskedelmi és Iparkamara székházában, Teheránban (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs / MTI)

Szorgalmazta az oktatási és képzési együttműködés elmélyítését. Mint mondta, Budapesten akarják létrehozni a teheráni egyetem közép-európai központját. Emellett a magyar kormány felajánlott 100 magyar állami ösztöndíjat iráni felsőoktatási hallgatóknak, és szándéka az is, hogy fejlessze a perzsa nyelv és irodalom oktatását az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE).

„A lendület, amivel a kapcsolataink újjáépítéséhez fogtunk, méltó a két ország kulturális hagyományaihoz”

– zárta szavait a magyar-iráni együttműködést méltatva Orbán Viktor.

A miniszterelnök kedden, hivatalos iráni látogatása második, egyben zárónapján a Teheráni Orvostudományi Egyetemre látogat, ahol felszólal a Semmelweis-emlékkonferencián, majd részt vesz a Semmelweis- és Avicenna-szobor avatásán. Délután találkozik Haszan Róháni elnökkel, majd Ali Hamenei ajatolláhhal, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével, programja zárásaként pedig Ali Akbar Hasemi Rafszandzsanival, az Egyeztető Tanács elnökével – írja az MTI.

Érdeklődtünk Orbán Viktor sajtófőnökénél, hogy most is elkísérte-e a kormányt Kóka János vagy Mészáros Lőrinc, de Havasi Bertalan közölte: „Nem áll módomban tájékoztatást adni az utazáson részt vevő üzletemberekről, ez nem nyilvános adat.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.